Nytt fall av svininfluensa

Av: Linda Hjertén, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Det andra fallet av svininfluensa har konstaterats i Sverige.

En 25-årig man blev sjuk efter att han kom hem från en New York-resa.

– Ingen i hans närhet har uppvisat några symptom på att vara sjuka, säger Åke Örtqvist, informationschef på Smittskyddsenheten.

Mannen är född 1984 och fick influensaliknande symtom när han kom hem till Stockholm efter en resa till New York i fredags. Han sökte vård och i dag kunde det konstateras att han bar på viruset.

– Han hade feber och hosta, huvudvärk, ont i kroppen och diarré, alla tecken på influensa. Men han misstänkte själv att han var smittad så han isolerade sig hemma och kontaktade läkare, säger Åke Örtqvist, informationschef på Smittskyddsenheten.

Andra fallet i Sverige

Mannen var sjuk i tre dagar men har nu tillfrisknat. Personer i hans närhet har fått förebyggande behandling.

Ingen av dem har uppvisat några tecken på att ha smittats.

Enligt Smittskyddsinstitutet är mannen omhändertagen av sjukvården och mår efter omständigheterna väl. Han smittar inte heller längre enligt Smittskydssinstitutet.

Den 6 maj konstaterades det första fallet av svininfluensa, A (H1N1), i landet. Då var det en kvinna som drabbats under en resa i New York. De båda fallen har enligt smittskyddsinstitutet inget samband med varandra.

Liten virusmängd

Den 25-årige mannen bar, liksom det första fallet av konstaterat svininfluensa i Sverige, på en liten virusmängd vilket gör att Smittskyddsinstitutet odlar upp en högre koncentration virus för att analysera arvsmassan. Detta gör SMI för att kunna analysera smittan mer ingående. Att det verkligen rör sig om svininfluensan står helt klart.

Hur många fler fall av svininfluensa som kan finnas i Sverige är oklart.

– Det kan komma att droppa in enstaka personer som varit på resa i de här länderna, men någon epidemi verkar inte vara förestående, säger Örtqvist.

Publicerad: