Djurvänner – nu är det dags att vakna

avLena Mellin

I Sverige får man inte slakta kossan Rosa innan hon fått bedövning.

Men nu riskerar det förbudet att fara all världens väg.

Djurvänner, var är ni?

Foto: Foto: LARS PEHRSON/SCANPIX
halalslakt Fadel Azawi styckar nötkött på Qibbla Halal Kött i Johanneshov. De bedriver handel med Halal-produkter som är framställda i enlighet med muslimsk tradition.

Två EU-länder förbjuder slakt utan bedövning, Sverige och Lettland. Men nu ligger förbudet i riskzonen.

EU-kommissionen har föreslagit nya regler för slakt och avlivning av husdjur.

Ny förordning

Det har levererats i form av en förordning, en rättsakt som träder i kraft direkt och gäller på exakt samma sätt i samtliga 27 medlemsländer.

Något utrymme för tolkningar medges inte.

I kommissionens förslag fanns inget undantag från kravet på bedövning.

Men när EU-parlamentet, som är rådgivande i den här frågan, behandlade slaktbestämmelserna förra veckan infördes undantag.

Djur som slaktas enligt religiösa ritualer skulle,

enligt parlamentet, inte behöva bedövas i förväg. Exempelvis kossor och får som slaktas enligt muslimsk halal- och judisk koshertradition.

Att påstå att förslaget lett till en skur av protester från djurvännerna vore en överdrift. Djurskyddet, Sveriges största djurskyddsorganisation, har visserligen höjt rösten och agerar via paraplyorganisation Eurogroup for animals. Men annars är det – relativt – tyst.

’Lite som upprör’

Regeringen håller sig däremot i stolskarmarna. När förslaget, exempelvis genom den här artikeln, blir allmänt känt räknar man med att protesterna växer till orkanstyrka. Mycket litet upprör som djur och religion – och nu dessutom i kombination.

Enligt planerna ska jordbruksministrarna fatta det slutliga beslutet i juni.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och hans medarbetare håller tummarna för att det verkligen blir så och att man på något sätt räddar bedövningskravet.

Inte ovanligt

Annars tvingas Erlandsson föra den känsliga frågan i hamn när Sverige blir EU:s ordförande vid halvårsskiftet.

I Sverige är det inte särskilt ovanligt att djur halalslaktas med bedövning, statsminister Fredrik Reinfeldt (M) besökte ett sådant slakteri i höstas. Även kosherslakt av bedövade djur förekommer. Men de riktigt renläriga tvingas äta importerat kött.