Nyheter

Brevet avslöjade hemmets brister

NYHETER

JÖNKÖPING. Föräldrarnas brev avslöjade vanvården på behandlingshemmet.

Men då var det redan för sent.

Deras 16-åriga dotter och hennes kompis Sofie Lohede, 15, hade redan våldtagits – och blivit beroende av narkotika.

I den vackra sekelskiftesvillan med utsikt över Vättern arbetade tio personer som skulle ta hand om Sofie Lohede och de tre andra barnen. Ändå var det ingen på behandlingshemmet Lövingstorp som satte stopp när flickorna kom hem berusade och höga på knark. Ingen som märkte att de utnyttjades och våldtogs.

Först när föräldrarna till en 16-årig flicka skrev ett brev till länsstyrelsen uppmärksammades de allvarliga bristerna och hemmet stängdes.

Började droga

Den 16-åriga flickan kom till Lövingstorp sommaren 2007. Hon hade omhändertagits enligt lagen om vård av unga, LVU. Socialnämnden i Jönköping var formellt hennes vårdnadshavare och personalen på Lövingstorp var ansvariga för hennes hälsa. Men för varje månad som gick blev hon sämre och sämre.

Föräldrarna beskriver i sitt brev hur deras dotter började missbruka narkotika. Vid flera tillfällen visade urintester att hon använde hasch och amfetamin.

Under sina sex första månader på hemmet tappade hon 10 kilo i vikt.

Personalen på Lövingstorp noterade det i hennes journal. Sedan föreslog de Socialtjänsten att hon kanske borde flytta hem igen. Men flickan var kvar och läget blev allt mer kritiskt. Fem kvällar i veckan kunde hon vara ute på stan utan någon kontroll. Lövingstorp kallade det ”frihet under eget ansvar”.

Fick allvarlig kritik

Till slut gav hemmet upp och flickan skickades tillbaka till sina föräldrar.

– Vi vände oss till Socialtjänsten för att få hjälp med vår dotter. Hade vi vetat att det skulle fungera så här kunde hon lika gärna varit kvar hemma, skriver föräldrarna i brevet till länsstyrelsen.

Lövingstorp fick allvarlig kritik på flera punkter i länsstyrelsens granskning. Bland annat saknades rutiner för att förebygga sexuella övergrepp och psykisk- och fysisk misshandel.

Sofie Lohede misstänks ha våldtagits sex eller sju gånger under sin tid på behandlingshemmet. Även den 16-åriga flickan misstänks ha våldtagits av samme gärningsman.

”Inte skött uppgifter”

Socialtjänsten i Jönköping är nu mycket självkritisk, Lövingstorp stängdes i oktober. Både kommunen och länsstyrelsen planerar att granska hur flickorna behandlats på hemmet.

– Med den vetskap jag fått på sista tiden tycker inte jag att behandlingshemmet har skött sina uppgifter, säger Bo Samuelsson, chef för individ- och familjeomsorgen i Jönköping.

Är det inte konstigt att ingen i personalen såg att flickorna kom hem berusade och påverkade av droger?

– Jo, det är också min reflektion.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter