”Jag är så förbannad”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-11

Namninsamlingar på nätet och kritik mot socialtjänsten efter den 15-åriga flickans död

våldtogs på kyrkogården Flickan har vittnat om att den misstänkte 42-åringen våldtog henne vid Östra kyrkogården i Jönköping. Han hade också sex med henne i terrängen ovanför en skola i stan – och flera gånger i den lägenhet där han bodde med sin mamma. ”Han stoppade i en liten flicka knark och våldtog henne. Sedan går han fri för att hon tar livet av sig. Det är förfärligt”, säger en vän till flickans familj.

Den 15-åriga flickan tog sitt liv bara timmar innan hon skulle vittna mot sin misstänkta våldtäktsman.

Men det tragiska som hände att kunnat förhindras, anser Peter Lindberg.

– Jag är rent ut sagt förbannad. Det här får inte glömmas, säger han.

Peter Lindberg.

I onsdags, bara några timmar innan den 15-åriga flickan skulle vittna mot sin misstänkta våldtäktsman, tog hon sitt liv.

Men närstående till flickan säger att de hade larmat socialtjänsten om hur dåligt flickan mådde.

Peter Lindberg jobbar med föreningen Stulen barndom Stockholm. Han har haft kontakt med flickans familj i två år och engagerat sig i fallet. För något år sedan polisanmälde han även socialtjänsten å flickans vägnar för brott mot mänskliga rättigheter.

Ledsen och förbannad

I dag när 15-åringen är död är han ledsen och förbannad. Men inte förvånad.

– Tyvärr inte. Jag har sagt till socialtjänsten flera gånger att jag tror att hon kommer att ta livet av sig, menar Peter Lindberg.

Flickan hamnade i problem för några år sedan. Hon hängde inte längre med i skolan och hennes mamma gick till socialen och bad om hjälp.

– Mamman gjorde alla rätt, men när hon bad socialen om hjälp så stjälpte de i stället. De tog flickan och LVU-placerade henne på ett behandlingshem och det var där som problemen startade. Hon placerades men fick ingen hjälp.

– Hon var så beroende av sin mamma. Hon borde ha fått vård i hemmet i stället.

Skärsår över armarna

Enligt Peter Lindberg kom flickan i kontakt med den våldtäktsanklagade 42-åringen under tiden på behandlingshemmet. Han misstänks ha gett flickan amfetamin och tvingat sig till samlag med henne vid flera tillfällen.

Sedan förvandlades 15-åringen till en tjej utan självförtroende och med skärsår över hela armarna.

– En mamma har mist sin dotter. Vi får inte glömma att detta har hänt och vi får inte låta det hända igen. Socialen gör mycket bra men man kan inte ta ett barn och sedan släpa i väg barnet från föräldrarna utan att ge det hjälp.

JO-anmäla

Peter Lindberg kommer på tisdag att JO-anmäla socialchefen och även lämna in en anmälan till socialstyrelsen.

– Jag är förbannad. Jag har sovit så dåligt i natt för jag är så jävla förbannad, säger Lindberg.

Bo Samuelsson, chef för Individ- och familjeomsorgen, säger till DN.se att man kommer att titta på fallet.

–  Vi har anledning att granska det som har hänt efter den tragiska händelsen, säger han.

På nätet har en namninsamling startats av en bloggare vars dotter kände den döda 15-åringen. Klockan två i dag hade 727 personer skrivit under uppropet som har skapats för att få åklagarmyndigheten att ändra sitt beslut om att lägga ned åtalet mot 42-åringen.