Nyheter

Obama skyddas av raketer i Oslo

Av: 

Sofia Ström

NYHETER

Inget får gå fel när världens största terrormåltavla kommer till Norge

Barack Obama ska bo på Grand Hotell i Oslo. Förutom de beväpnade vakterna vid hotellet är det stora högteknologiska säkerhetsarrangemang när den amerikanske presidenten är på besök i norska huvudstaden.
Barack Obama ska bo på Grand Hotell i Oslo. Förutom de beväpnade vakterna vid hotellet är det stora högteknologiska säkerhetsarrangemang när den amerikanske presidenten är på besök i norska huvudstaden.

På torsdag landar Barack Obama på Gardemoen.

Att säkerheten är hög när han kommer till Oslo för fredspriset är ingen överdrift.

Försvaret har bland annat förberett med raketer både i luften och på marken.

Barack Obama - en skyddad president.

Den amerikanske presidenten är ett av de främsta terrormålen i världen.

Amerikanska myndigheter har lämnat stränga säkerhetskrav inför presidentbesöket i Norge – och myndigheterna lever upp till dem alla, skriver norska VG Nett .

Ett av de värsta skräckscenarierna är att terrorister ska flyga in över Oslo under Obamas besök.

Stridsflyg och raketer

Stridsflygplan och tre till fyra raketsystem av typen NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) kommer att placeras ut runt Oslo.

Raketsystemen består av mobila ramper med sex AMRAAM-missiler som kan skjuta ner flygplan på 25 kilometers avstånd. Systemen har dessutom utrustats med en speciell amerikansk 3D-radar som scannar luftrummet.

– Jag kan bekräfta att vi flyttar NASAMS-enheterna från Nord-Norge och Trøndelag till Østlandet av den anledningen. Förutom våra stridsflygplan ökar de vår kapacitet att eventuellt kunna skjuta ner flyg om det skulle hända något dramatiskt, säger John Espen Lien vid Försvarets operativa högkvarter till VG.

Reda att skjuta ner

Ett av de scenarion myndigheterna övar på är att ett främmande flyg bryter mot förbudet om flygning över Oslo under torsdag och fredag – och inte heller ändrar kurs när det får instruktioner om det.

Som ett första steg ska F-16-plan försöka att skära av flygplanens kurs i luften. Nästa steg är att skjuta varningsskott.

I ett sista skede kan ett beslut tas om att skjuta ner planen.

– Det är Försvarets operativa högkvarter som tar beslutet. Finns det tid följer försvarsministern och försvarschefen utvecklingen, säger Espen Lien.

Möts i luften

Obama möts redan i luften ombord på Air Force One av norskt stridsflyg med AMRAAM-missiler. Över dem flyger ett av Natos övervakningsflyg från Tyskland med kraftig radar och sensorer. Det håller uppsikt över all trafik i luftrummet i närheten.

De norska stridsflygplanen är utrustade med kanon och luftmissiler. För att de ska kunna stanna länge i luften uppehåller sig två av Natos tankflyg i närheten.

Försvarets specialkommando ska dessutom ha fått order om att förbereda sina prickskyttar inför besöket.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert: