Nyheter

Försökte rädda Neda – nu flyr han Iran

Av: 

Sofia Ström

NYHETER

"Kommer jag inte till London i morgon så har något hänt"

Neda Agha-Soltan sköts ihjäl under en demonstration i Teheran den 20 juni. Neda har blivit en symbol för motståndet, och mobilkamerafilmen av hennes död har blivit en av de mest spridda bilderna från oroligheterna efter presidentvalet.
Neda Agha-Soltan sköts ihjäl under en demonstration i Teheran den 20 juni. Neda har blivit en symbol för motståndet, och mobilkamerafilmen av hennes död har blivit en av de mest spridda bilderna från oroligheterna efter presidentvalet.

Han är läkaren som desperat försöker rädda Nedas liv på filmklippet som cirkulerar världen över.

Han är också vän till succéförfattaren Paolo Coelho – och på flykt från Iran.

Coelho och Arash i Iran år 2000

Paolo Coelhos blogg framgår det att författaren är god vän med den läkare, Arash Hejazi, som rusar fram för att försöka rädda livet på filosofistudenten Neda som sköts ner i Teheran av milisen.

När Coelho såg videon av Nedas död – och plötsligt fick syn på sin vän – blev han orolig.

"Kära Arash. Jag behöver veta hur du står, om saker som jag ser/hör är sanna", skrev Coelho i ett mej till vännen i söndags.

"Du måste svara"

"Jag är i Teheran. Videon på mordet på Neda är filmad av min vän, och du kan känna igen mig i filmen. Jag är läkaren som försökte rädda henna och misslyckades", skriver Arash tidigt på måndagsmorgonen.

Resten av dagen försöker Paolo Coelho få tag i sin iranske vän – men resultatlöst. Någon gång svarar en man i hans telefon och säger sig vara "CNN-journalist".

Nu blir författaren riktigt orolig sin väns säkerhet.

"Du MÅSTE svara på det här mejlet och berätta att du mår bra och namnet på den person som vi tillbringade nyårsafton med 2001. Bara så jag vet att det är du. Jag köper inte att någon från CNN svarar i din telefon. Gör du inte det så går jag ut med ditt namn i pressen för att skydda dig. Synlighet är det enda skyddet i det här fallet."

Familjen kvar i Iran

Vännerna får åter kontakt och Arash skickar ett sista mail från Iran. Han skriver att han ska fly, men att han lämnat sin fru och son i Iran.

"Om jag inte är i London klockan 14 i morgon så har något hänt. (...) Om något händer mig, snälla ta hand om (namn på frun) och (namn på sonen), de är där, ensamma, och har ingen annan i världen. Varma hälsningar, det var en ära att ha dig som vän. Arash"

I dag klockan fem i två landade Arash i London.

Hans familj är fortfarande kvar i Iran.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert: