Lär barnen handla med mynt och sedlar

Publicerad:
Uppdaterad:

Annika Creutzer: Det lär dem förstå pengars värde

1 av 2
Annika Creutzer är chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24..

VISBY. Vi behöver kontanter. Annars förstår vi inte pengars värde.

Och både små och stora har nytta av en genomskinlig spargris.

I morgon ska jag delta i en debatt om ”Det kontantlösa samhället” här i Almedalen. De andra i panelen, däribland Stockholms och Gotlands länspolismästare Carin Götblad, kommer att hylla övergången till kort- och nätbetalningar. Det minskar rånrisken och det gör det billigare för handeln.

Och så långt håller jag med.

Men hur går det om vi aldrig använder pengar? Förstår vi då pengars värde? De mindre barnen tror att det bara är att hämta pengar i väggen eller få dem i en skål i affären. Lite äldre barn tror att tillgångarna på kortet är oändliga. Tyvärr är det även många vuxna som aldrig växer ifrån den tanken.

I min dotters lågstadieskola har barnen byggt en hel affär där de handlar för låtsaspengar.

– Det är det bästa sättet att lära sig räkna. Dessutom är det en ny upplevelse för många att handla med sedlar och mynt, berättar lärarna Marie och Anders.

Barnen blir, enligt lärarna, allt duktigare på att hushålla med de tilldelade pengarna.

De lär sig något som de definitivt kommer att ha nytta av i framtiden. Och vi föräldrar har fått uppmaningen att under sommarlovet låta våra barn gå och handla med kontanter.

Ett annat bra sätt att lära sig pengars värde och det lustfyllda med att spara är den traditionella spargrisen. Men jag rekommenderar alltid den genomskinliga så att det går att se hur pengarna växer. Myntrör som går att läsa av är ett alternativ.

När Sparbanken Finn i Lund firade 175-årsjubileum var temat ”Spara till dina drömmar” och barnen fick visa upp sina spargrisar och berätta vad de önskade sig och sparade till. Även vuxna följde uppmaningen. Alla önskningarna sattes upp på en stor vägg. Det var en härlig läsning.

En liten kille i sexårsåldern visade upp sin fina porslinsbössa i form av en bil. Besparingarna skulle gå till den bil han ritade med fyrkantig form och fyrkantiga rutor. Visst var det en Ferrari! Det var hans högsta dröm. Med den energin och målmedvetenheten är det mycket möjligt att han i framtiden lyckas uppfylla drömmen.

Andra barn önskade sig semester med mamma och pappa, en häst, dataspel och andra prylar. En liten tvåårings högsta önskan var en tandborste!

Vi vuxna drömmer mest om resor. Ännu en gång bekräftades det att det är det mest populära sparmålet. Det var resa till barnbarn i Australien, resa till Amerika och till ett eget hus i Toscana.

När vi inte drömmer om resor så drömmer vi om större bostäder. Tyvärr räcker det nog inte med de pengar som ryms i en spargris för att få större bostad i Lund. Men spargrisen är en fin symbol för att drömmar går att förverkliga.

Så vi behöver våra kontanta pengar både för att förstå pengars värde här och nu men även som något som konkret kan lära oss hur vi kan uppnå våra drömmar.

Annika Creutzer

Publicerad: