Norra Stockholm mörklagt

NYHETER

Tiotusentals hushåll norr om Stockholm var utan ström under på söndagskvällen. Men natten till måndagen troddes samtliga kunder ha fått elen tillbaka.

Avbrottet orsakades när ett fel uppstod i Vattenfalls transformatorstation i Danderyd vid 22-tiden på söndagskvällen. Ungefär samtidigt uppstod ett fel i en annan transformatorstation i Överby i Sollentuna. Strax därefter började det även brinna i en transformatorstation i Ensta i Täby, och en brand utbröt även i stationen i Danderyd där det första felet uppstod.

Ska utreda

– Men vad som var grundorsaken och vilket samband felen kan ha återstår att utreda, förklarar Maria Lidzell, kommunikatör på Vattenfall Eldistribution.

Avbrotten ledde till att elleveranserna till tiotusentals hushåll i flera kommuner norr om Stockholm slogs ut. Hos Vattenfall drabbades 9 800 kunder i Solna och hos Eon var 33 700 abonnenter i Danderyd, Jakobsberg och Kallhäll utan ström. Fortum hade som mest 50 691 drabbade kunder i bland annat Täby och Lidingö.

Tågtrafik inställd

Avbrottet ledde också till all tågtrafik mellan Stockholm och Uppsala ställdes in på söndagskvällen, och även pendeltågstrafik och tunnelbanetrafiken påverkades. Men Henrik Berger på Banverkets pressjour räknade med att trafiken skulle kunna rulla som vanligt på måndagsmorgonen.

Maria Lidzell berättar att kunder har rätt till avbrottsersättning om strömavbrottet varar minst tolv timmar.

TT