”En vändning på gång om las”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Magnus Andersson, CUF, nöjd med kvällens tal: Maud Olofsson vågar prata om anställningsskyddet

Ungdomsförbundet hade höga förväntningar på Centerns partiledare Maud Olofsson, dag tre av Almedalsveckan. Nu hoppas man på en reformering av Lagen om Anställningsskydd, Las.
Foto: Lina Boström Einarsson
Ungdomsförbundet hade höga förväntningar på Centerns partiledare Maud Olofsson, dag tre av Almedalsveckan. Nu hoppas man på en reformering av Lagen om Anställningsskydd, Las.

VISBY Årets Almedalsvecka kan bli en vändpunkt för synen på anställningsskydd.

Det hoppas Magnus Andersson, ordförande för Centerns ungdomsförbund efter Maud Olofssons tal i kväll.

– Jag tror att vi snart får se en reformering av las, säger Andersson.

Magnus Andersson, Centerpartiets Ungdomsförbunds ordförande var nöjd med Maud Olofssons Almedalstal.

Han hade höga förväntningar på sin partiledare inför kvällens tal i Almedalen. I EU-valet för ett par veckor sedan lyckades Centerpartiet bara locka sju procent av landets 18- till 30-åringar.

Nu ville han höra ett löfte från Olofsson om att Centerpartiet ska göra allt som står i partiets makt för att hjälpa de unga som nu mer än några andra drabbas av arbetslösheten.

Lagen måste ändras

Han blev bönhörd. Centerledaren tycker inte att sittande regering har gjort tillräckligt. Lagen om anställningsskydd måste ändras så att det inte per automatik alltid är de unga som förlorar jobbet först. I går var folkpartiledaren Jan Björklund inne på samma linje när han lanserade tanken om särskilda lärlingsanställningar, med lägre lön och sämre anställningsskydd.

Magnus Andersson tror att årets Almedalsvecka kan bli en vändpunkt när det gäller synen på las.

– Vi ser att fler vågar prata om de här frågorna. Det börjar hända något i debatten, sa Andersson efter kvällens tal.

Saknade integritetsfrågan

Centerledaren följde också Anderssons råd och tog upp klimat- och miljöfrågan. Inget annat ämne ägnade hon lika mycket tid. Hon pratade också jämställdhet och det svenska EU-ordförandeskapet. I morgon tar hon flyget till Stockholm för att möta hela EU-kommissionen.

Magnus Andersson var nöjd, utom på en punkt. Maud Olofsson glömde frågan som kanske mer än andra fick de unga väljarna att välja bort hennes parti och andra etablerade partier: integritetsfrågan.

– Jag hade hoppats och trott att hon skulle ha tagit upp den. För där måste Centerpartiet återupprätta förtroendet. Jag vet inte varför hon inte gjorde det. Det är trist.

Ditt betyg?

– I dag får hon faktiskt en fyra.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN