136 döda – av hembränt

avLinda Hjertén

NYHETER

Ytterligare 150 personer kämpar för sina liv i Indien

Foto: REUTERS
Anhöriga sörjer efter att deras anhöriga dödats av den hembrända spriten.

136 personer har dött i den indiska staden Ahmedabad och många kämpar fortfarande för sina liv.

Orsaken: hembränd sprit.

Det började i måndags med att några indier sökte sjukvård efter att ha druckit dålig, hembränd sprit. De krampade och kräktes och krävde akut vård.

Något dygn senare hade över 200 personer sökt sjukvård efter att ha druckit sprit från samma sats och många hade så allvarliga skador av alkoholen att de avled.

I dag var dödssiffran uppe i 136 personer, enligt Hindustan Times. Fortfarande vårdas 227 personer på sjukhus, flera av dem med livshotande skador, och fler offer för den dåliga spriten fortsätter att komma in till sjukhusen.

Krafttag mot hembrännare

I området Gujarat är alkohol förbjudet och det enda sättet för de som vill få tag på sprit är att köpa av hembrännare. Men den spriten är ofta full med kemikalier och kan vara farlig att dricka.

Den sprit som nu dödat så många misstänks fortfarande finnas i omlopp i staten Gujarat och polisen har nu tagit ett krafttag mot hembrännarna. I torsdag stängdes 1200 spritaffärer och 800 hembrännare greps.

Veckans tragedi har väckt stora protester i området. Många anklagar polisen för att i smyg tillåta försäljningen av den hembrända spriten och demonstranter stormade flera spritbutiker.

– Om inte polisen gör något får vi göra det, sa en av demonstranterna