Nya våldsamheter i Kina

Publicerad:
Uppdaterad:

Hundratals uigurer fortsätter protesterna i den kinesiska provinshuvudstaden Urumqi och sammanstötningar har skett mellan dem och poliser.

Demonstranterna kräver under tisdagen frigivande av familjemedlemmar som ska ha gripits godtyckligt i razzior efter de dödliga sammanstötningarna i helgen som gick.

Anhöriga till de gripna närmade sig med lyfta knytnävar och tårar i ansiktet journalister i Urumqi.

– Polisen tog i går min man i går och sade inte varför, uppgav en kvinna som kallade sig Maliya.

Kinesisk polis har gripit 1 434 människor under oroligheterna i den nordvästliga provinsen Xinjiang, uppgav statliga medier på tisdagen. Upplopp bröt i staden Urumqi i söndags och minst 156 människor ska ha dödats medan över 800 sårats.

Medierna uppgav att muslimska uigurer löpte amok och sade att det var en av de allvarligaste etniska våldsamheterna i Kina på årtionden. Uiguriska ledare sade att upploppen bröt ut sedan polisen angripit en fredlig demonstration.

Uigurledaren Rebiya Kadeer, som lever i exil, krävde i måndags i Washington en internationell undersökning av våldsamheterna,

Kinesiska myndigheter har enligt medierna gett organisationen Uiguriska världskongressen skulden för våldsamheterna. Men organisationens ledare Rebiya Kadeer förnekade de kinesiska uppgifterna på måndagen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Dessa anklagelser är helt osanna, sade hon via en tolk i Washington.

– Jag organiserade inte några protester eller uppmanade människor att demonstrera.

TT

Publicerad: