Mexiko kan tvångsisolera sjuka

Mexiko uppdaterade på lördagen siffrorna över antalet döda och insjuknade i den nya typ av svininfluensa som väckt oro världen över. Över 80 dödsfall misstänks ha orsakats av epidemin och antalet sjuka uppgår till över 1 300.

Skolorna i Mexico City med omnejd och delstaten San Luis Potosi hålls stängda till den 6 maj.

President Felipe Calderon har utfärdat ett dekret som ger myndigheterna befogenhet att tvångstesta och isolera misstänka fall.

Grupp i karantän

En grupp studenter och tre lärare i Nya Zeeland har satts i karantän efter att de återvänt från Mexiko och uppvisat influensasymptom, rapporterade medier i Nya Zeeland på söndagen.

Enligt rapporterna rör det sig förutom de tre lärarna om 22 studenter som i lördags återvände från en tre veckor lång resa i Mexiko.

Aucklands regionala hälsomyndighet uppgav enligt nyhetsbyrån AFP att några av studenterna visat symptom på en influensaliknande sjukdom och att de hölls isolerade som en försiktighetsåtgärd medan laboratorietester genomfördes för att antigen bekräfta eller utesluta att det rörde sig om den nya svininfluensan.

Tio kan ha smittats

Enligt en talesman för det nyzeeländska sjukvårdsdepartementet väntas testresultatet vara klart senare under söndagen.

Tio av de nyzeeländska studenter som nyligen anlänt till Nya Zeeland efter att ha besökt Mexiko har "troligen" smittats av den nya svininfluensan, uppgav landets sjukvårdsminister Tony Ryall på söndagen.

Samtidigt kom besked från Storbritannien att den besättningsmedlem, en manlig steward, i det British Airways-plan som landade på Heathrow i London tidigt i morse har inte smittats av det nya svinviruset.

”Negativa provsvar”

Planet kom från Mexico City. En eller flera i besättningen ska ha utvecklat influensaliknande symptom och då som en försiktighetsåtgärd förts till sjukhus efter landningen.

– Jag kan bekräfta att han inte har svininfluensa. Alla provsvaren har visat negativt, sade en talesman för Northwick Park-sjukhuset, dit mannen förts.

Den brittiska smittskyddsmyndigheten underströk att testerna som genomförts var just försiktighetsåtgärder och inget annat.

TT-Reuters