Nyheter

Reinfeldt till hård attack mot Sahlin

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Fredrik Reinfeldt saknar Göran Persson och Pär Nuder.

De stod för ansvarstagande, det gör inte socialdemokratin under Mona Sahlins ledning, sa Reinfeldt i ett tal i dag och riktade svidande kritik mot huvudmotståndaren.

– Vi kommer att gå till val på att bekämpa den ansvarslöshet som dagens socialdemokrati representerar, sa Reinfeldt.

Jublet ville inte ta slut när 1 700 moderater från hela landet applåderade partiledare Reinfeldts tal i kongresshallen i Örebro, där partiet hållit kommunal rikskonferens.

”Förändrats i grunden”

De älskade hans fullständigt oförsonliga kritik mot Socialdemokraterna som under Mona Sahlins tid förändrats i grunden, enligt Reinfeldt.

– Socialdemokraterna lovar utgiftsökningar på 100 miljarder som de finansierar med 100 miljoner. Det politiska alternativ som lovar detta utmanar inte Moderaterna. Det hotar Sverige. De lovar allt till alla, sa Reinfeldt.

– Det hade inte sett ut så här om Persson och Nuder varit kvar. Så här gör man inte. Man släpper inte tömmarna om de offentliga finanserna. Vi har en ny socialdemokrati framför oss. Det är ansvarslösheten, sa Reinfeldt.

Dyra reformer

Han hade räknat. Lagt samman Socialdemokraternas alla utgiftsförslag, tittat på finansieringen och kommit fram till att det inte håller. Efter talet nämnde han lägre skatt till pensionärer till en kostnad av 23 miljarder och förslaget om rätt till heltid som några av de dyra reformer Socialdemokraterna vill genomföra.

Han noterade också att partiets ekonomiskpolitiske talesperson Thomas Östros flera gånger sagt att man inte vill höja skatten för låg- och medelinkomsttagare. Det tolkade Reinfeldt som ett nej till att riva upp regeringens tredje jobbskatteavdrag på 15 miljarder. Därmed finns ingen finansiering.

Han krävde tabeller och kostnadskalkyler av oppositionen.

Oförstående

– Det presenterade Alliansen inför förra valet. Jag tycker att vi ska ställa samma krav på dagens opposition, sa Reinfeldt.

Han tänker göra ansvarsfrågan till en av nästa års viktigaste valfrågor.

– Vi kommer att gå till val på att bekämpa den ansvarslöshet som dagens socialdemokrati representerar, sa Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin är oförstående till Fredrik Reinfeldts kritik. Det är ju han som är oansvarig, säger hon till Aftonbladet.

– När blev det ekonomiskt ansvarsfullt att sänka skatterna för lånade pengar? Vi socialdemokrater håller på budgetreglerna. Det kommer vi alltid att göra.

”Levererar förslag”

Att påstå att Socialdemokraterna inte redovisar hur deras förslag ska finansieras är struntprat, menar Sahlin.

– Det har vi visat i varje motion som vi har lagt. Vi levererar förslag och vi visar de ekonomiska konsekvenserna och hur vi ska finansiera förslagen.

Kommer ni att behålla regeringens tredje jobbskatteavdrag, och därmed gå miste om de 15 miljarder som det kostar?

– Inför valet ska vi tala om hur vi bedömer att den svenska ekonomin ser ut och vilka skattehöjningar och skattesänkningar som är möjliga, säger Mona Sahlin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Aftonbladets bloggar
Publisert: