Nyheter

Flicka valdes bort av klasskamrater

NYHETER

Eleverna fick välja vilka de ha i klassen

Välj två kompisar du vill gå med och två du inte vill gå med.

Det valet fick elever göra när klassen skulle splittras inför årskurs sex.

En flicka tog väldigt illa vid sig när hon inte hamnade i samma klass som merparten av hennes kompisar. När flickan frågade sin lärare varför hon inte hade kommit med i samma klass som de andra, fick hon svaret hon kanske inte stod högst på deras önskelista, skriver gp.se.

Kränkande

Händelsen inträffade vårterminen 2007. En skolklass utanför Göteborg skulle splittras och eleverna fick välja två klasskamrater de vill fortsätta gå med. Dessutom fick de välja två som inte var önskvärda i den nya klassen.

Nu riktar flickans förälder hård kritik mot skolledningen. Flickan ska efteråt ha haft svårt att släppa händelsen och har därför mått dåligt långt efteråt.

"Det här är oacceptabelt och kränkande", skriver föräldern till kommunen.

Eleverna hade synpunkter

Verksamhetschefen på utbildnings- och kulturförvaltningen i kommunen har försökt reda ut vad som gick snett.

– Vi har en policy att den avlämnande skolan ska föreslå nya grupper. De ska inte ställa några frågor om vilka elever som en elev vill gå i samma klass som och inte vilka eleven inte vill gå med, säger han till gp.se.

Han berättar att utredningen visar att läraren hade föreslagit grupper som sedan olika elever haft synpunkter på. Eleverna ska ha uppgett vilka de vilka gå i samma klass med och vilka elever de inte ville ha med i sin klass.

Redan för två år sedan kom lärare och rektorer överens om att man inte skulle låta elever välja kamrater inför omgörning av klasser, eftersom någon då skulle kunna bli kränkt.

– När det nu visade sig att lärare inte uppmärksammat det här, skärper jag tonen lite ytterligare mot rektorerna, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter