”Svenskarna kan ha torterats”

Mehdi Ghezali och de andra svenskar som gripits i Pakistan kan ha torterats, befarar Amnesty.

Först på onsdagen bekräftade pakistanska myndigheter för sina svenska myndigheter vilka de gripna är

Foto: Foto: MALIN ARNESSON
TURIST ELLER TERRORIST? Mehdi Ghezali har gripits i Pakistan.

– Hur stor risken är för tortyr för just de här tre vuxna personerna vet vi inte, men vi är allvarligt oroade, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty International i Sverige.

Hon påpekar att svenskarna har suttit frihetsberövade sedan den 28 augusti utan besök från ambassaden och säkert utan juridiskt biträde.

– Och vi vet att det är inledningsvis i sådana förhör som tortyr är vanligast förekommande.

Amnesty anser också att de måste garanteras grundläggande rättigheter, såsom rätten till ett juridiskt ombud, få veta vad de anklagas för, samt – om de åtalas – få en rättvis rättegång. Amnesty är särskilt oroat för barnet och har framfört sina synpunkter till Pakistans ambassad.

Ska få besök

Först på onsdagen berättade pakistanska myndigheter för svenska UD vilka svenskarna är. Bekräftelsen gavs till ambassadör Ulrika Sundberg. Hon fick också veta att de finns i huvudstaden Islamabad.

– Man har också gett löfte om att ambassaden de närmaste dagarna ska få besöka dem i enlighet med vad som är konsulär rutin, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Enligt uppgifter till TT är personerna, förutom Ghezali, en 28-årig man, hans 19-åriga flickvän och deras tvåårige son. Paret ska vara de som tillfälligt greps 2007 i Somalia, misstänkta för samröre med terrorister.

Möte med talibaner?

UD prioriterar kvinnan och barnet, men ärendet anses i övrigt inte exceptionellt viktigt, även om svenskarna får den konsulära hjälp som de har rätt till.

Pakistansk polis säger till medier att den grupp som svenskarna reste med ledsagades av en pakistansk terrormisstänkt man. Han skulle föra dem från staden Quetta till Miranshah i det laglösa Norra Waziristan, till en påstådd talibanledare vid namn Zahir Noor.

Norra Waziristan tillhör de så kallade klanområdena i nordväst, där talibanerna är starka och gränsen mot Afghanistan läcker som ett såll.

Misstankarna beskrivs som starkare mot exempelvis Ghezali än mot paret.

Ghezali ska ha sagt att de skulle till staden Lahore för ett harmlöst möte med en väckelserörelse.

TT