Bands i skogen – svalt till döds

avTord Westlund

Hunden Lucy tvingades lida i två veckor

1 av 3 | Foto: Foto: PRIVAT
tävlingshunden plågades ihjäl Den nioåriga greyhounden Lucy var framgångsrik kapplöpningshund på Irland innan hon kom till Sverige. Sina sista månader i livet tillbringade hon hos en fodervärd, som påstår sig ha avlivat hunden hos veterinär. Men Lucy dog i skogen – fastbunden vid en gran.

GÄVLE. Hunden Lucy, 9, bands i skogen och lämnades att dö.

Hon hittades av en skogsflanör och troddes vara skjuten.

Men obduktionen visar att hunden gått en hemsk död till mötes.

– Den troliga dödsorsaken är uttorkning efter vätskebrist. Hunden kan ha levt i en till två veckor, skriver veterinären Katinka Belák vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Vem som bundit Lucy i skogen är outrett. Kvinnan som var fodervärd, och hade Lucy vid tidpunkten, säger sig inte ha med dödsfallet att göra.

– Jag vet inget om den döda hunden och har inga andra kommentarer, säger hon till Aftonbladet.

Rasar mot polisen

Trots att det gått drygt ett år har polisen inte slutfört utredningen om misstänkt djurplågeri.

– Vi har många prioriterade ärenden och hinner inte med allt vi borde, säger en utredare vid Gävlepolisen.

Det har fått landets hundägare att rasa. En protestlista med nära tusen namn kommer att lämnas till polisen.

En av de protesterande är kennelägaren Carina Wallberg, 49, Älvkarleby, som formellt ägde Lucy, som hon köpt från Irland där hunden tävlat.

I maj 2007 lämnades Lucy till fodervärden som fått goda vitsord.

”Allt verkade bra”

– Jag hade en annan kennelägare med mig när jag överlämnade hunden. Allt verkade bra hos kvinnan som ville ha Lucy som sällskap till en annan hund. Vi hade sedan kontakt via e-post flera gånger och jag var senare dit med ett vintertäcke till Lucy, säger hon.

I november 2007 ringer kvinnan till Carina och berättar att hunden blivit sjuk och att hon tvingats avliva den med hjälp av en namngiven veterinär.

När Carina kontaktar veterinären slår han ifrån sig:

”Jag har inte avlivat någon greyhound.”

Såg bilden i tidningen

Några veckor senare ser Carina en bild i tidningen på en vit greyhound som hittats död, bunden i sitt koppel vid en gran i skogen inte långt från fodervärdens bostad.

– Jag såg direkt att det var min Lucy och blev helt knäckt. Kopplet hade åkt upp mot öronen vilket tydde på att hon försökt ta sig loss. Jag grät när jag såg bilden, säger Carina.