Nyheter

Officiell israelisk protest till UD

NYHETER

Israel meddelade på torsdagen att man ska skicka en skarp officiell protest till Sverige med anledning av en artikel om israelisk organhandel i Aftonbladet.

Därmed intensifieras de diplomatiska attackerna.

Protesten gäller Sveriges ovilja att fördöma artikeln som publicerades på Aftonbladets kultursidor i måndags. I artikeln beskrivs misstankar från anhöriga till palestinier, som dödats av israelisk militär,om att israeliska soldater ska ha stulit organ från de döda. Artikeln, skriven av frilansjournalisten Donald Boström, har väckt ilska i Israel.

”Kraftig protest”

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman, som också leder det ultranationalistiska partiet Yisrael Beitenu, kritiserade också Sverige och svenska utrikesdepartementet. Lieberman var upprörd över att UD distanserat sig från Tel Aviv-ambassadören Elisabet Borsiin Bonniers, som uttryckt sin upprördhet över artikeln.

"Lieberman kommer att skicka en kraftig protest till Sveriges utrikesminister Carl Bildt för att utrikesministeriet tagit avstånd från fördömandet som publicerades av ambassadören" skrev det israeliska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Lieberman sade att det är beklagansvärt att det svenska utrikesministeriet inte ingriper när det handlar om anklagelser som han liknade vid gamla antisemitiska lögner, som att judar offrade kristna barn i ritualmord för deras blod.

”Sanning – inte lögner”

"Det påminner oss om Sveriges handlande under andra världskriget när det heller inte ingrep" sade Lieberman enligt uttalandet.

"Pressfrihet innebär att publicera sanningen och inte lögner".

Tidigare på torsdagen hänvisade den svenske utrikesministern Carl Bildts talesperson Irena Busic till UD:s talesman Anders Jörles uttalande på onsdagen. Jörle sade då:

– UD recenserar inte artiklar i svensk press om utrikes förhållanden. Ambassaden i Israel har gjort ett uttalande på lokalt initiativ.

Här är artikeln som utlöste stormen

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter