Ansatt Obama till angrepp

President Barack Obama gick till attack när han på torsdagen höll tal om nationens säkerhet.
President Barack Obama gick till attack när han på torsdagen höll tal om nationens säkerhet.

En ansatt president Barack Obama valde attack som bästa försvar när han försvarade sin politik för nationell säkerhet på torsdagen.

– Guantanamo ska stängas, sade Obama och underströk att en demokrati kräver transparens.

Förväntningarna var stora på president Obamas linjetal om USA:s nationella säkerhet i huvudstaden Washington DC på torsdagen. Det ansågs extra viktigt då Vita huset drabbats av motgångar i kongressen, som på onsdagen vägrade godkänna extrapengar för att stänga Guantanamolägret, samt häftig opposition både från höger och vänster.

– Guantanamolägret har försvagat USA:s ställning i världen. Det är därför som jag har beordrat att det ska stängas inom ett år. Jag visste att det skulle bli svårt. 240 fångar sitter där, många av dem i ett legalt limbo, sade Obama.

Fel på kompassen

I det nästan en timme långa och mycket noggranna talet gick Obama till retoriskt bestämt angrepp på den tidigare presidenten George W Bushs politik som han karakteriserade som en rättslig "röta". Bush-administrationen "misslyckades med att följa våra värden som kompass" sade Obama.

Samtidigt svarade presidenten på kritikers rädsla att han skulle riskera landets säkerhet med sin politik och viljan att stänga Guantanamolägret.

President Barack Obama sade sedan att de fångar som brutit mot krigslagar, bör prövas av militära kommissioner. "Det har vi gjort sedan president George Washingtons tid" sade Obama, som försvarade sin ändrade inställning i fråga om militärdomstolar.

Ingen mer tortyr

Han var också tydlig i USA:s nya inställning rörande förhörsmetoder:

– Jag kan stå här, framför er, och säga att vi inte använder tortyr, sade Obama och påpekade att ett fundament för USA:s demokrati var transparens och genomlysning.

– Vi vill visa all information för det amerikanska folket så att det kan göra kvalificerade bedömningar, sade Obama – i en direkt kritik till president Bushs administration och den högljudde kritikern, förre vicepresidenten Dick Cheney. President Obama påpekade samtidigt att han aldrig skulle offentliggöra information som skulle hota landets säkerhet eller amerikanska soldaters liv

Cheney arg

Bara några minuter efter talet så svarade förre vicepresidenten Dick Cheney på kritiken vid ett tal hos en konservativ tankesmedja.

– Vi måste skilja mellan kampanjretorik och sanningen, sade Cheney som försvarade Bush-administrationens agerande efter terrorattackerna 11 september 2001.

– Vårdslöshet gömd bakom självrättfärdighet hotar det amerikanska folkets säkerhet, sade Cheney om Obamas politik.

Torsdagens utspel kom samtidigt som USA för första gången var på väg att åtala en terrormisstänkt från Guantanamolägret i en civil amerikansk domstol. Den tanzaniske medborgaren Ahmed Khalfan Ghailani, som misstänks för ambassadbombningen i Tanzania 1998, ska ställas inför en domstol i New York.

TT

Publisert: