”’Hon fick inte upprättelse”

Av: Ebba von Essen

Publicerad:
Uppdaterad:

Mamma Lii: Var Sofie inte värd mer?

1 av 2
UPPRÖRD Sofie Lohedes mamma Lii är upprörd över domen mot 42-åringen. Han dömdes för våldtäkt, men inte mot Sofie, utan mot en 17-årig kompis. Han fick tre års fängelse. ”Var Sofie inte värd mer?” säger Lii.

JÖNKÖPING. Nej, domen gav inte Sofie, 15, upprättelse.

Inte heller ro i själen hos Sofies mamma, Lii Lohede, 47.

Hon känner att samhället återigen har svikit.

– En vuxen man slår livet i spillror för ett barn, som till slut inte orkar leva längre – är det inte värt mer än tre års fängelse? Är det allt? Var Sofie inte värd mer?

Tom och förtvivlad

Mamma Lii har läst domen mot 42–åringen som stod åtalad för våldtäkt mot Sofie när hon bara var 14 år. Ett barn boende på behandlingshem, ett vilset barn som behövde stöd när hennes pappa plötsligt avled.

– Jag är tom här inne i hjärtat, tom och förtvivlad. Hon fick ju ingen upprättelse, det blev ju nästan tvärtom, säger Lii.

Fälld för våldtäkt

Jönköpings tingsrätt fäller visserligen mannen för våldtäkt. Men inte mot Sofie utan mot en 17–årig flicka som också bodde på behandlingshemmet. I Sofies fall handlar det om ”sexuellt utnyttjade av person i beroendeställning”. För båda gärningarna och för narkotikabrott – han levererade regelbundet amfetamin till de två flickorna – fastställs straffet till tre års fängelse.

Död i badrummet

Sofie kom aldrig till rättegången. Klockan fyra på morgonen, med bara några timmar kvar till förhandlingarna i tingsrätten, hittade Lii sin flicka död i badrummet.

Åklagaren valde att lägga ned åtalet. Men efter ett våldsamt opinionstryck togs målet upp på nytt. Och Sofies berättelse om övergreppen presenterades i form av sju timmars videoinspelade förhör.

Tingsrätten skriver i sin dom att videoförhören inte har samma bevisvärde som om Sofie själv kunnat berätta och svara på frågor i rättssalen. Därför ogillades åtalet för våldtäkt. 42–åringen fälls i stället för att han utnyttjade en person i beroendeställning.

Lii Lohede reagerar starkt mot skrivningen.

Skräckslaget barn

– Vad menas med beroendeställning? Hon var ju ett skräckslaget barn som han gav knark och sedan förgrep sig på. Var det hennes fel? Kan det någonsin vara ett barns fel när en vuxen man begår övergrepp?

– Hon behövde stöd och hjälp på behandlingshemmet efter en svår period i sitt unga liv. I stället fick hon fritt vara ute på stan och träffa en langare som tog total kontroll över henne. Lii minns dagen då Sofie äntligen tog mod till sig och berättade om övergreppen.

Inte ditt fel

– Hon hade fått lämna behandlingshemmet, hon började må bättre, trivdes i skolan. Vi grät båda två, jag höll hårt om henne och sa: Sofie, en sak ska du veta: det hemska som hänt är inte ditt fel.

Och nu. Framtiden. Överklaga eller låta bero? Lii säger att hon inte vet. Familjens advokat får hålla i det juridiska.

– Jag kämpade för att mannen skulle få ett straff. Nu försöker jag klara en liten stund i taget.

Publicerad: