Risk för nya köldrekord

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Iskylan fortsätter att hålla stora delar av landet i ett stenhårt grepp.

På onsdagskvällen uppmättes minus 39,1 grader vid Hemavans flygplats i Lapplandsfjällen.

Det klara vädret fortsätter i flera dagar till. Därmed stannar också kylan.

– Under resten av veckan är det fortsatt kallt väder som gäller. Det kan bli 10–15 minusgrader även i Götaland och omkring 20 minus på flera håll. Där det är riktigt klart kan det bli ner mot 30 grader, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

Bristen på moln, som lägger sig likt ett skyddande värmetäcke, innebär att temperaturen nu ligger "mycket under det normala".

– Det finns en risk, eller chans, att nya köldrekord slås. Framför allt i Dalarna eller södra Norrland där vädret ser klart ut, säger Frost.

Kallast vid flygplats

Vid 20-tiden på onsdagskvällen var det kallast vid Hemavans flygplats där det var minus 39,1 grader. I närbelägna Gielas var det minus 38,8 grader.

– Lokalt kan det säkert ligga på under minus 40 på sina håll. Genom att det kommer att vara klart från norra Dalarna upp över Norrland under natten kan vi säkert hamna på temperaturer närmare 40 minusgrader, säger Lisa Frost.

John Sandström, 33, från Stockholm är en av många som har åkt till fjällen för utförsåkning. Han befann sig i Tegefjäll mellan Åre och Duved där det var uppemot 30 minusgrader. Men det stoppade inte John Sandström från att åka bräda:

– Det var kallt, men man fick ta ett åk i taget och sedan gå in och värma sig. Man fryser ganska mycket men det går att klä sig, säger han.

Många strömavbrott

Kylan har inneburit många strömavbrott eftersom elnäten överbelastas. På onsdagsmorgonen var 11 500 av Fortums kunder utan el. Värst blev läget för 1 200 kunder i Arvikatrakten mellan Geungshammar och Glava, där strömmen försvann tidigt på morgonen på grund av ett fel i ett ställverk. De boende fick vänta i nära åtta timmar – och med minus 21 grader ute – innan strömmen återvände.

Jimmy Mattsson, driftsingenjör på Fortum, uppmanar alla som drabbas av strömavbrott i vinterkylan att koppla ifrån så mycket elektrisk utrustning som möjligt för att det ska gå snabbare att åtgärda felet.

– Och när strömmen har kommit tillbaka bör man undvika att köra i gång elektrisk utrustning som exempelvis diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN