”Vi har tagit ansvar för alliansen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-25

Maud Olofsson svarar på kritiken från sitt parti

Partiordförande Maud Olofsson, och partisekreterare Anders Flanking.

Centerpartiet har levererat i regeringen.

Men man har också värnat enigheten.

I dag svarade partiledare Maud Olofsson på kritiken från de egna.

– Vi har tagit ett stort ansvar för alliansen och det finns andra partier som har profilerat sig mer, säger Maud Olofsson.

Centerpartiet saknar styrfart och sätter alliansen före partiet. I Aftonbladet i dag riktar flera tunga centernamn hård kritik mot partiledningen.

– Partiet har blivit fullständigt handlingsförlamat. Man tror att regeringsduglighet är att alltid göra som Moderaterna vill. Man har helt glömt bort vad politiska visioner och idéer handlar om, säger bland annat Magnus Andersson, ordförande i Centerns Ungdomsförbund.

Delvis rätt

I dag, i samband med partiets förtroenderåd i Stockholm, svarade partiledare Maud Olofsson på kritiken - och gav delvis kritikerna rätt.

– Vi har ansträngt oss för att få alliansen att fungera. Det finns andra partier som har partiprofilerat sig mer, jag har också samma bild.

– Men borgerligheten har haft det problemet att vi hela tiden har slagits inbördes. Det är ingen bra strategi. Jag vill verkligen att alla partier i alliansen ska ta ansvar för helheten. Det är bara så vi kan få fortsätta att leda Sverige, säger Maud Olofsson.

Satsat på företag

Samtidigt tycker hon att det egna partiet har levererat. Hon lyfter fram satsningar på landets företag, inom klimat- och energiområdet och åtgärder för att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten. Det är också frågor som Centerpartiet tänker driva inför valet nästa år.

Problemet, enligt Maud Olofsson, är att Centerpartiet inte tillräckligt tydligt talat om vad man faktiskt har åstadkommit.

– Vi har varit duktiga på att leverera. Nu måste vi också bli duktiga på att sälja, säger hon.

Kritik mot Flanking

I Aftonbladet i dag höjs röster för partisekreterare Anders Flankings avgång. Kritikerna skyller bland annat det dåliga resultatet i EU-valet på honom. Men i Maud Olofsson har Flanking ett starkt stöd.

– Anders Flanking är en alldeles utmärkt partisekreterare. Men i de här rollerna som partiordförande, som partisekreterare så måste du också vara beredd på kritik. Den som inte får någon kritik gör för lite.

Aftonbladets
bloggar