Nyheter

I resten av landet är matbristen akut

Av: 

Anna Petersson

NYHETER

Så firar Mugabe sin 85-årsdag

8000 humrar, 2000 flaskor champagne, 500 flaskor whiskey och 4000 portioner kaviar – det beställde Zimbabwes president Robert Mugabe för att fira sin 85 födelsedag.

I resten av landet är matbristen akut.

Morgon Tsvangirai.

Morgon Tsvangirai.

Foto: AFP

Robert Mugabe ordnade ett stort party – både för att fira sin födelsedag och att han nu är president för landets nya samlingsregering. Och många var inbjudna. The Times skriver att Mugabe räknar med gåvor runt 400 000 kronor, uppger VG Nett.

Beroende av hjälpsändningar

I resten av Zimbabwe är bristen på mat akut. En majoritet av landets befolkning är beroende av hjälpsändningar för att överleva. Arbetslösheten i Zimbabwe är, enligt FN på 94 procent och inflationen är så hög att alla pengar man får måste handlas upp samma dag – nästa dag är de värdelösa.

Men presidenten väntar bättre tider. Efter ett halvårs politiska strider har nu samarbetet mellan Mugabes parti ZANU-PF och oppositionsledaren Morgan Tsvangirais parti MDC äntligen blivit av. Ett litet missöde har dock redan inträffat – den blivande statssekreterare, Roy Bennett har gripits anklagad för terrorism, enligt AP.

Bråkatde om ministerposter

Maktfördelningen skrevs under av Mugabe och Tsvangirai i september, men sedan dess har de bråkat om fördelningen av ministerposter, skriver NTB. I tisdags inleddes det nya samarbetet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert: