Nyheter

Mugabe svor in sin forne ärkefiende

NYHETER

Lovar samarbete med Tsvangirai

Morgan Tsvangirai lovar att åter få styrfart på Zimbabwe, efter att ha svurit ämbetseden som landets nye premiärminister.

Även den forne ärkefienden Robert Mugabe utlovar samarbete, men EU nöjer sig med att kalla samstyret ett ”steg mot demokrati”.

– Det politiska våldet måste upphöra nu. Vi har inte längre råd med ”broder mot broder” bara för att den ene råkar ha en annan politisk åsikt, sade Tsvangirai i ett tal efter onsdagens ceremoni i huvudstaden Harare.

Den tidigare oppositionsledaren svor eden i ett tält i presidentpalatsets trädgård, inför dignitärer som Sydafrikas tidigare president Thabo Mbeki, som medlat fram maktdelningsavtalet mellan Tsvangirais MDC och Mugabes Zanu-PF. Sveriges ambassadör Sten Rylander och andra diplomater var också på plats, men de enda statscheferna som kom var Moçambiques president Armando Guebuza och Swazilands kung Mswati III.

Skandalartade former

Tsvangirai lovade att åter öppna skolor och sjukhus, som varit stängda eftersom personalen inte fått betalt, och få fart på mattillgången i landet.

– Om vi var motståndare i går. . . så står vi i dag enade, lovade president Mugabe i sitt tal.

De båda antagonisterna kom egentligen överens redan i fjol om att dela makten, sedan Mugabe under skandalartade former påbörjat en ny presidentperiod efter ett val som fördömdes av omvärlden. Men fortsatt misstro har fram tills nu fördröjt det nya samstyrets tillträde.

Tsvangirai har en livsviktig men föga avundsvärd uppgift. Invånarna hoppas att den nya regeringen ska kunna stoppa hyperinflationen, minska den formella arbetslösheten som tros vara över 90 procent, och hindra den koleraepidemi som hittills har krävt 3 500 människors liv.

Viktigt steg

Tvivel på att detta lyckas sken igenom i bland andra EU:s reaktioner på onsdagen. ”Detta är ett viktigt steg mot demokratiskt styre i landet”, kommenterade unionen skriftligen. ”Vi är redo att stödja den ekonomiska och sociala återhämtningen”, lovar EU, men tillägger att stödet kommer först då ”den nya regeringen visat påtagbara tecken på respekt för mänskliga rättigheter, rättsstaten och makroekonomisk stabilisering”.

Sydafrikas president Kgalema Motlanthe beskrev Tsvangirais tillträde som en ”viktig milstolpe”, men passade också på att ge västvärlden en mild knuff: ”Sydafrika manar återigen om att sanktionerna hävs, för att bidra till en gynnsam stämning för återuppbyggnaden och utvecklingen i Zimbabwe”.

Västvärlden har de senaste åren sett Mugabe som en ren diktator, och infört sanktioner mot honom och hans närmaste krets. Om EU ska häva sina sanktioner måste det beslutas av ministerrådet, vars nästa möte hålls den 23 februari.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter