Nyheter

Försökte mörda flickvännen – med Zyklon B

Av: 

Simon Andrén

Linda Hjertén

NYHETER

Relationen var stormig – i julas flyttade den 27-åriga kvinnan från sin man.

Nu sitter han häktad misstänkt för att ha försökt giftmörda flickvännen och deras två små barn.

Enligt NSD beställde han giftgasen Zyklon B frå Tjeckien.

Foto: ALF LINDBERGH

Tidigare i veckan hämtade den misstänkte 32-årige mannen ut "en farlig kemisk substans" på ett postkontor i Luleå. Levererat från Tjeckien.

Enligt lokaltidningen NSD beställde han tre kilo tabletter som i kontakt med vätska blir till en dödlig gas som användes av nazisterna under andra världskriget – mest känt som Zyklon B.

En släkting till mannen fattade misstankar då han hittade en obetald faktura i 32-åringens namn från ett företag i Tjeckien på just Zyklon-B, skriver NSD.

Polisen började nysta

Tipset från släktingen drog igång en omedelbar polisinsats. Polisen spanade på mannen och i onsdags slog man till. När mannen körde från Luleå till den by han är bosatt i, blev han stoppad av ett större polisuppbåd. Han försökte fly till fots, men blev snabbt omhändertagen.

– Han greps i onsdags eftermiddag. På torsdagen genomfördes en husrannsakan i hans hem, säger Erik Johansson vid polisen i Luleå.

Testade på djur

Då klarnade bilden: den 32-årige mannen hade placerat giftet i flickvännens bil, som han hade lånat. Tanken var att döda henne, misstänker polisen. Enligt NSD hade han redan testat giftet på djur vid sin sommarstuga.

I går häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

Ärendet är känsligt då parets två gemensamma barn finns med i bilden. De har senaste dagarna varit med sin mamma, och riskerade därför att utsättas för den giftiga substansen.

Mannen nekar

32-åringen förnekar att han försökt mörda sin familj.

– Min klient har förklaringar till de omständigheter som åklagaren lagt fram. Han nekar helt, säger advokat Jan Wennerbrandt.

Mannen har bitvis jobbat som grävmaskinist och som egenföretagare. Han har ekonomiska problem och dras med flera skulder.

Han är tidigare dömd för bedrägeri och olaga hot. Enligt källor är han även anmäld för ett flertal andra brott och ska ha varit i många tvister med sina grannar.

"Stök och bråk"

– Det har varit stök och bråk, en gång slog han sönder dörren till huset, säger en källa.

Paret köpte villan utanför Luleå för fyra år sedan. Den 27-åriga kvinnan, som tros vara offret för den planerade giftattacken, har sedan dess flyttat in och ut upprepade gånger.

Så sent som i julas flyttade hon därifrån.

Enligt polisen kommer man nu med "stor försiktighet" att analysera den giftiga substansen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter