Ingen vill köpa Sveriges dyraste hus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Darpö

I 15 månader har det lilla byhuset i Torekov varit till försäljning, utan resultat. Med sina 240 850 kr/kvm skulle huset bli Sveriges dyraste, om någon nappar.

Huset som på 1800-talet fungerade som skola är utannonserat till 20 miljoner. För detta får du 82 kvadratmeter fördelat på fyra rum och ett kök från 50-talet – med renoveringsbehov. Det innebär ett kvadratmeterpris på 240 854 kr, vilket skulle slå rekord i Sverige och ett pris som skulle få de flesta att dra öronen åt sig. Men i de rika direktörernas Torekov spelar det ingen roll om räntan stiger eller börsen faller, spekulanternas ekonomi är inte beroende av detta, enligt mäklarbranschen.

– Den här typen av objekt är väldigt speciella men det säljs fem-sex hus om året. I förra veckan såldes det tre hus i tio miljonersklassen, berättar Thomas Darpö, mäklaren som försöker sälja huset på S:ta Toras väg.

Statusen betyder allt

Vidare menar Thomas att det blir svårt att sätta huset i perspektiv till andra fritidshus, Torekovs status är det som ytters styr priset. Torekov och Bjärehalvön är så pass speciella områden att priserna inte har sjunkit sedan 30-talet.

– Marknaden är väldigt jämn och jag får förfrågningar hela tiden på de dyra objekten. Läget, läget, läget är det som gäller. Att huset ligger precis vid vattnet är det viktiga, hade det legat en mil inåt landet hade utropspriset varit 575 000 kronor, säger han.

Vid flera tillfällen har Thomas Darpö uttryckt uppfattningen att försäljningen av det lilla huset skulle bli en snabb affär, men än så länge har det inte bytt ägare. Något som kan bero på faktumet att vid försäljning skulle huset slå svenskt rekord i kvadratmeterpris.

– Som jag uttryckt tidigare, det här har jag fått för mina synder. Många spekulanter har dragit sig tillbaka på grund av att de inte vill stå som köpare av ”Sveriges dyraste hus”. Men jag har haft flera seriösa spekulanter, och det behövs ju bara att en slår till.


En fingervisning på värdet av läget är att taxeringsvärdet ligger på 3,5 miljoner kronor varav byggnadsvärdet endast uppgår till 390.000 kr. Enligt Hemnets statistik ligger snittpriset i området på 10 895 000 kr.

Dyra fritidshus till salu just nu i Torekov

Minimedia

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN