Sökandet avslutat för kvällen

avCatarina Håkansson, Sebastian Chaaban, Sofia Ström

NYHETER

Lastfartyg förliste i Kosterfjorden – sex saknas

Foto: Myklebusthaug Management & NSSR
Fraktfartyget Langeland tros ha sjunkit. Flottar, vrakdelar och flytvästar har hittats i vattnet där fartyget försvann.

Sex män saknas sedan ett norskt lastfartyg förliste i Kosterfjorden tidigt på fredagsmorgonen.

Hela dagen pågick en kamp mot klockan och mot vädret.

Vid 21.30 avslutades sökandet för kvällen.

Klockan sex i morse fick Sjöräddningscentralen en automatisk nödsignal via satellit från den norska lastfartyget Langeland.

Fartyget Langeland, som är 70 meter långt och på 2 500 ton, var på väg till Moss i Norge med sten i lastrummet.

Senaste kända position ska ha varit öster om Ramskär.

– När ett fartyg sjunker aktiveras automatiskt en nödsändare. Nödsignalen fångades av satellitsystemet i Norge, som automatiskt gör om den till ett fax som sedan skickas till oss, sa Peter Lindqvist, presstalesman vid Sjöräddningscentralen tidigare under dagen.

Hade slagsida

Sjöräddningscentralen var då i kontakt med ägaren som meddelade att fartyget hade slagsida och sökte lä vid Koster, upp i Kosterfjorden utanför Strömstad.

Men när försök gjordes för att anropa fartyget fick man inget svar. Lite senare så försvann fartygets position från radarn.

Ett massivt räddningspådrag jobbar under dagen med att hitta fartyget och besättningen på sex personer.

– Kustbevakningen från Norge och Sverige samarbetar och har skickat ut båtar och en helikopter. Även båtar från svenska och norska sjöräddningssällskapet deltar i arbetet, sa Dan Niklasson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen i Göteborg.

Under dagen har fem båtar, en helikopter och ett flyg sökt efter fartyget och överlevande.

Kan ha överlevt

Om det förlista fartyget ligger på under 40 meters djup, och om det skapats luftfickor – så finns det exempel på att överlevande klarat sig i upp till 20 timmar efter att fartyg sjunkit.

Hur goda chanser är det att man hittar överlevande?

– Det är svårt säga. Det är förhållandevis varmt i vatten, så de fryser inte ihjäl i första taget. Men det beror på om fått tag i livdräkter eller om de tagit sig upp på holme någonstans, säger Ulrika Nilsson, vakthavande befäl.

Det ska fortfarande finnas områden som sökenheterna inte hunnit gå igenom.

Stort sökområde

Man har sökt söder om Kosterfjorden och norr om Strömstad nästan ända upp till norska gränsen.

– Vi kommer att fortsätta försöka lokalisera vraket och sedan gå ner med en undervattensfarkost för att se hur det ser hur, säger Christer Fjällström, vakthavande, vid 20.30-tiden.

Men ännu har de inte lyckats hitta vraket eftersom det är för mycket sjö på platsen och på sina ställen är Kosterfjorden upp till 200 meter djup.

– Sen ska vi använda ett asdic, ett ekolod som kan se i sidled, för att lokalisera vraket. Så fort vinden minskar går vi ut med det. Det blir nog i morgon, säger han.

Fartyget har sjunkit

Vid fartygets senaste position har man hittat vrakdelar, flytvästar, flottar, en livbåt, ett kylskåp och fartygets nödsändare. Men varken fartyget eller några överlevande har hittats.

Vädret har varit mycket dåligt under dagen med vindar på upp till 20 meter per sekund och fem meter höga vågar vilket har gjort sökförhållandena svåra.

Vid 21.30 på kvällen avbröts sökandet för att personalen skulle få vila. Vädret väntas också bli bättre i morgon.

Besättningen består av sex personer. Fyra ryska medborgare och två från Ukraina.

– Vi underrättar familjerna och avvaktar situationen, säger Tore Myklebusthaug, chef för rederiet Myklebusthaug Management AS som äger fartyget, till TT.

Vad var det sista ni hörde från fartyget?

– Att de var på väg in i Kosterfjorden. De hade lite slagsida och skulle gå in i lä. Det var en halvtimme innan de försvann ungefär, vid 05.30, säger Tore Myklebusthaug, till TT.