Nyheter

"Influensavaccinet kan vara för starkt"

Av: 

Jessica Balksjö

NYHETER

Äldre allvarligt sjuka kan avrådas från vaccination

Två allvarligt sjuka personer har hittills dött efter att de fått vaccinet mot svininfluensan.

Läkemedelsverket utreder nu om det kan krävas nya rekommendationer som avråder äldre och sjuka att vaccinera sig.

– I de kliniska testerna som görs inför en vaccination så finns det få av de här ovanliga patienterna representerade, säger Lennart Waldenlind, läkare på Läkemedelsverket.

Två allvarligt sjuka personer har hittills dött efter att de fått influensavaccinet. En av dem är en man i Västernorrland som fick en hjärtattack. Läkemedelsverket kan ännu inte säga om hans dödsfall är en reaktion på vaccinet. En obduktion ska göras för att reda ut orsaken till hjärtattacken.

– Det är mycket svårt att bedöma. Någon kan göra bedömningen att det inte finns ett samband. Det är en personlig sak hur man bedömer, säger Lennart Waldenlind, läkare på Läkemedelsverket.

En allvarligt lungsjuk kvinna i 65-årsåldern från Stockholmsområdet hittades död två dagar efter att hon hade fått vaccinationen. Det fallet kommer också att utredas av Läkemedelsverket.

Borde allvarligt sjuka personer avstå från att vaccinera sig?

– Det är en adekvat fråga och något vi jobbar på att utreda. Vid de kliniska studier som görs inför vaccinationer så finns det ofta inte så många av de här ovanliga patienterna representerade. Erfarenheten av hur de reagerar kommer senare. Vi jobbar just nu med varningar om försiktighet, säger Lennart Waldenlind.

Vaccinet mot svininfluensan skiljer sig från vanligt influensavaccin genom att delen så kallad adjuvans är högre. Det är den komponenten som sätter igång immunförsvaret hos personen som får det.

– Det här kan förklara att man kan se lite kraftigare reaktioner än på ett vanligt vaccin. Har man väldigt många riskfaktorer som gör att man kan må dåligt av febern som uppkommer så kan det kanske vara så att man ska avstå. Det verkar ju dessutom som att äldre sällan insjuknar i influensan. Det här är något vi utreder och det finns ingen tidsplan över när vi vet svaret, säger Lennart Waldenlind.

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert: