Färre skjutningar på flera håll i landet

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen genomför tekniska undersökningar efter en skottlossning i Malmö tidigare i år. Arkivbild.

Förra året ägde drygt 300 skjutningar rum i Sverige – de allra flesta i Stockholmsområdet och Malmö. Inledningen av 2018 har sett betydligt lugnare ut i de värst drabbade storstäderna – men läget kan snabbt förändras.

Årets fyra första månader var antalet skjutningar i polisregion Stockholm 33 stycken, den lägsta siffran sedan 2014. Det visar en ny rapport från polisen, där riktade insatser mot kriminella nätverk och ett ökat antal vapenbeslag pekas ut som möjliga förklaringar. Att man lyckats klara upp ett antal dödsskjutningar från 2017 kan också ha haft betydelse, enligt analytikern Sven Granath, som gjort rapporten.

– Det dämpar en konflikt som annars kan pågå väldigt länge, och där det finns väldigt stora risker för hämndaktioner. Då får man bort våldsbenägna personer och man visar att rättvisa kan åstadkommas på andra sätt än att man tar tag i det själv. Det är en viktig signal, säger han.

Samma tendens syns även i södra Sverige. Förra veckan kunde Sydsvenskan rapportera om att skjutningarna minskat i Malmö. I år hade åtta skottlossningar ägt rum i kommunen fram till den 15 maj, att jämföra med 29 stycken året innan.

– Det är naturligtvis svårt att svara på exakt vad detta beror på. Vi har tagit ett antal vapen i beslag, men de är färre än vad de var i fjol så vi gör bedömningen att de kanske inte är lika benägna att ha vapen på sig nu till följd av den nya lagstiftningen, säger Petra Stenkula, chef vid utredningsenheten Syd.

Häktningar påverkar

Den nya lagstiftning som Petra Stenkula hänvisar till är att minimistraffet för grovt vapenbrott skärptes rejält vid årsskiftet – från ett till två års fängelse. En effekt av straffskärpningen är att det vid tvåårsgräns blir så kallad obligatorisk häktning av den misstänkte.

– Förut var det så att om du blev tagen med en revolver på stan, inte hade blivit dömd sedan tidigare och du erkände brottet, så var sannolikheten mycket stor att vi tog vapnet, och så fick du gå hem. Och det var inte bra, för då är det ju ganska lätt att ha vapen på stan, säger Ola Sjöstrand, chefsåklagare vid Malmö tingsrätt.

Straffskärpningen kan ha en lugnande effekt på skjutningarna, tror han.

– Jag vill tro att människor lämnar vapnen hemma, för de vet att det är en lång resa inom Kriminalvården om du blir gripen med ett vapen i dag.

Liten grupp individer

Om det lugnare läget kommer att hålla i sig resten av året är svårt att säga. Det faktum att det har varit färre dödskjutningar i Stockholm under årets första månader talar för en positiv utveckling då det minskar risken för hämndaktioner.

– Samtidigt här handlar om en väldigt liten population, och vad som händer i deras liv kan ha stor betydelse. Några kanske kommer ut från fängelsestraff, eller någon annan kliver fram och tar över i ett nätverk, och det blir en stor konflikt. En relativt liten grupp av individer kan ha stor betydelse för hur det här utvecklar sig, säger Sven Granath.

I området Storgöteborg går siffrorna åt motsatt håll, och polisen där räknar med att antalet skjutningar och dödade kommer att bli större i år än 2017.

– Det är vanskligt statistiskt med så här korta perioder. Det här är lite cykliskt och trenden på längre tid är att skjutningarna minskar, även om vi just nu ser lite av en rekyl där det går upp igen. Men det finns ingen anledning att tro att vi är inne i ett galopperande skede, säger polischefen i Göteborg Erik Nord.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö