Explosion i aktiva Hawaii-vulkanen

avJosefin Silverberg

NYHETER

En ny explosion har skett i den aktiva vulkanen Kilauea på Hawaii.

Experter tror att utbrottet orsakats av ett stenblock som fallit ner i kratern.

– Det här är den första av fler möjliga liknande händelser framöver, säger Tina Neal, forskare vid geologiska institutet USGS.

Intensiteten i Kilauea, Hawaiis mest aktiva vulkan, ser ut att öka. Under förra veckan välde lava ut på vägarna i närheten av Kilkauea på Hawaiis huvudö.

Vid kraftiga utbrott kan stenblock och stenar slungas ut från kratern och landa flera kilometer bort. Dessutom påverkas områden i en stor radie från vulkanen av askan. Aktiviteten väntas pågå i flera veckor. USGS tror att ett stenblock fallit ned i kratern under ett skalv, vilket har orsakat explosionen.

Cirka 2000 personer har hittills behövt evakueras från området, och ett 30-tal bostadshus har förstörts av lavamassorna.

1 av 7 | Foto: Jae C. Hong / AP

Hawaiibor varnas

Röken från vulkanen kan orsaka irritationer på huden och andningssvårigheter men hittills har ingen rapporterats ha skadats.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat om har flygmyndigheten FAA infört restriktioner för flygtrafik i området. Det gäller alla förutom räddningspersonal. Den stora Nationalparken Hawaii Volcanoes har stängts efter skred.

Svenska Anna Jakobsson, boende på Hawaii sedan 20 år menar att skalvet i fredags var det kraftigaste hon varit med om. Hon jobbar som frisör och höll på att klippa en kund när skalvet inträffade.

– Det var fruktansvärt, det kändes som att de här 15 sekunderna varade i en timme, sa Anna Jakobsson till Aftonbladet i fredags.

Världens farligaste vulkaner 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM

Hawaii

Vulkaner