Finland utsågs till lyckligaste landet – befolkningen rasar

avMiriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:

Finland utsågs till världens lyckligaste land i The World Happiness Report 2018.

Men finländarna reagerade inte positivt på förstaplatsen.

”Vi kritiserade studiens metodik, ifrågasatte slutsatserna och pekade på bristerna i det finländska samhället”, skriver finska forskaren Frank Martela i Scientific American.

Varje års görs en mätning på hur lyckliga invånarna i olika länder är av The World Happiness Report.

I år hamnade Finland på förstaplatsen. Men finländarna är inte glada över utnämningen, skriver The Quartz.

Finska forskaren Frank Martela skriver i teknik- och forskningsmagasinet Scientific American:

”När det nyligen meddelades att Finland är det lyckligaste landet i världen, reagerade vi finländare på samma sätt som vi har reagerat på andra topprankningar i olika internationella jämförelser: vi kritiserade studiens metodik, ifrågasatte slutsatserna och pekade på bristerna i det finländska samhället.”

Foto: HASSE HOLMBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Studie från FN

Studien är en produkt från Förenta nationernas nätverk för hållbar utveckling. Forskarna bakom studien har bett människor från 156 länder att betygsätta sina liv på skalan 0–10, där 0 är värsta tänkbara existens och 10 är ett perfekt liv i fullständig harmoni.

Finländarna betygsatte i genomsnitt sina liv som 7,632. Det går att jämföra med det amerikanska genomsnittet på 6,886 och genomsnittet för den minst lyckliga nationen som är Burundi i Afrika, som låg på 2,905.

Den svenska siffran landade på 7,314 och en niondeplats.

Vi borde vara mycket oroade”

Finland blir ofta hyllat i omvärlden för deras progressiva arbetspolitik, föräldraledighet och utbildning. Men inom landet möts hyllningarna ofta av skepsis.

"Om Finland är det bästa som EU kan erbjuda, borde vi alla vara mycket oroade", skrev Risto Penttilä, tidigare parlamentsledamoten, år 2014 när Världsekonomiska Forum utsåg Finland till det mest konkurrenskraftiga land.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM