Prins Charles leder Meghan Markle halvvägs till altaret

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Snart är det dags för giftermålet mellan Storbritanniens prins Harry och Meghan Markle – ett bröllop som väntas dra miljonpublik från hela världen.

I dag kom beskedet att det blir prins Charles som på lördagen ska leda Meghan Markle till altaret, och inte hennes pappa.

– Tyvärr kommer inte min pappa att närvara vid vårt bröllop, skriver bruden i ett uttalande.

Samtidigt uppges att Meghan Markle gör ett ”feministiskt statement”, då hon till en början ska gå ensam längs altargången.

Meghan Markle, 36, bekräftar att hon på sin bröllopsdag kommer att skrida till altaret utan pappan vid sin sida, skriver Reuters.

1 av 2 | Foto: JACK TAYLOR / POOL
Prins Charles för Meghan Markle till altaret.

Brudens pappa, Thomas Markle, skulle som traditionen bjuder föra sin dotter till altaret. Men nu kommer uppgifter om att det i stället blir Harrys pappa, prins Charles, 69, som får uppdraget.

”Tyvärr kommer inte min pappa att närvara vid vårt bröllop. Jag har alltid brytt mig om min far och hoppas att han i stället kan få det utrymme han behöver för att kunna fokusera på sin hälsa”, säger Meghan Markle i ett uttalande.

”Jag skulle vilja tacka alla som har visat sitt stöd. Ni ska verkligen veta hur mycket Harry och jag ser fram emot att dela vår speciella dag med er på lördag”.

1 av 16 | Foto: Jeff J Mitchell / Getty Images
Kunglig yra vid Windsor, England inför bröllopet mellan prins Harry och Meghan Markle.

Meghan Markle bryter traditionen

Det brittiska hovet bekräftar prins Charles uppdrag på Twitter:

”Fröken Meghan Markle har bett hans kungliga höghet prinsen av Wales att föra henne längs altargången i St George's chapel på bröllopsdagen. Prinsen av Wales är glad att kunna välkomna fröken Markle till den kungliga familjen på det här sättet”, skriver de i ett uttalande.

Samtidigt uppges att bruden kommer göra en feministisk poäng, då hon till en början kommer gå ensam ner längs altargången – vilket gör henne till den första bruden i det brittiska kungahuset att skrida fram längs altargången utan eskort, det skriver CNN.

Utan tidigare liknande exempel, ska Meghan Markle till en början gå ensam till mittskeppet i S:t Georges kapell, vid slottet i Windsor.

Därefter kommer prins Charles att möta upp henne, och sedan leda henne till altaret. Han kommer dock inte att leda henne hela vägen fram till brudgummen, enligt tradition, utan kommer att stanna till innan Meghan når fram till Harry.

Enligt CNN är det Meghan Markle själv som kommit fram till detta beslut, och att det varit hennes tanke sedan bröllopsplaneringen inleddes.

En nota på tolv miljoner

Bröllopet kommer att äga rum på slottet Windsor i västra London.

Utanför det anrika slottet, som har tillhört det brittiska kungahuset i över 1 000 år, har många människor redan samlats för att fira och dela med sig av sina lyckoönskningar.

Bröllopet, som i nuläget ser ut att hållas under klarblå himmel och i strålande sol, antas bli en överdådig show som lockar miljontals människor världen över.

Enligt CNN kan notan för bröllopet hamna på cirka tolv miljoner kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE