Studentfirande

Här är studenternas hyllade budskap: ”Vi vill markera”

Av: 

Miriam Bratt

Nicole Gustafsson

NYHETER

“I kväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg” – så löd budskapet på ett studentflak från Åtvidaberg år 2014.

Efter flera snackisar om sexistiska och rasistiska studentflak har en avgångsklass från Rättvik bestämt sig för att sprida ett helt annat slags budskap.

– Vi ville kontra med något som faktiskt är tidsenligt, säger 18-åriga Vera Litens.

Förra veckan skrev en studentklass från Upplands Bro en banderoll till sitt studentflak som fick stor uppmärksamhet. Budskapet löd: ”#METOO För kvinnor som försökt ligga sig till framgång men misslyckats”.

Även år 2014 fick ett studentflak liknande kritik. På det flaket, som kom från en avgångsklass på ett byggprogram i Åtvidaberg, stod det: “I kväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg. 2:an var värst, det tyckte hon också”.

Studenten: Vi vill markera

Men nu har en klass från Stiernhööksgymnasiet i Rättvik bestämt sig för att göra en motaktion.

– Det är inte okej att på bekostnad av kvinnor och deras frihet skämta om våldtäkt. Så som de gör i originalet som vi syftar på, det som tidigare byggelever gjort. Vi ville kontra med något som faktiskt är tidsenligt, säger Vera Litens, 18, och fortsätter:

– Det kändes viktigt att göra en motreaktion. Att markera att det här inte är okej.

En avgångsklass från Stiernhööksgymnasiet har bestämt sig för att ge svar på tal.

”I kväll ligger alla döttrar på rygg, hemma i sin säng och är trygg. Efter samtyckeslagen, grabbar ta er i kragen. (P.S. Inte alla män)”

Pride-tema på flaket

Det var Vera som kom på texten, men hela klassen var överens om budskapet. De har gått samhällsprogrammet och har under det senaste året pratat mycket om Metoo. Vera berättar att alla i klassen är feminister och för jämställdhet.

– Vårt flak kommer också ha ett Pride-tema.

På fredag tar Vera och klasskompisarna studenten – klockan ett avgår flaket med budskapet som redan hyllas i sociala medier.

– Vi vill stå upp för allas rättigheter oavsett kön, sexualitet, klass och helt enkelt sprida ett bra budskap i stället för att som tidigare år sprida hat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Studentfirande

LÄS VIDARE

Riktar kritik mot studentflaken: ”Anspelar på våldtäkt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Studentfirande

Skola & utbildning

Rättvik

MeToo