Afrika

SVT:s korrespondent Johan Ripås slutar

Av: 

Jenny Rydberg

NYHETER

Johan Ripås slutar som Afrikakorrespondent för SVT.

Detta efter att hans son har blivit diagnostiserad med leukemi.

– Det är mardrömmen som alla föräldrar hoppas på att inte behöva uppleva, säger han.

Johan Ripås har bott i Afrika i över sex år och är en uppskattad Afrikakorrespondent för SVT.

Under torsdagen meddelade han att han slutar, efter att hans treåriga son fått leukemi.

– För någon vecka sedan tyckte jag att min son hade ändrat färg. Det är ju mycket sjukdomar som går, men det var något som inte gick att sätta fingret på som inte kändes rätt. Jag åkte till Kenya för ett reportage, men kortade ned resan, för jag kände i magen att det var något som var fel, berättar Johan Ripås.

Johan Ripås flyttar hem.

Åker till Sverige under de kommande dagarna

– När jag kom hem hade han hög puls och var blek, och i söndags kväll åkte vi in till sjukhuset och fick veta att han hade alla tecken på leukemi. Det slutgiltiga beskedet fick vi häromdagen, fortsätter han.

Samtidigt som Aftonbladet pratar med Johan Ripås är han mitt uppe i att ordna allt det praktiska, när vi pratar bärs en såld soffa ut ur hans hem. På bara några dagar har livet förändrats för Johan, hans fru och deras tre barn.

De planerar att lämna Afrika för Sverige inom de närmaste dagarna, och har nu fullt upp med att hitta en bostad nära sjukhuset i Stockholm.

”Det här tar slut på ett sätt som inte alls var tänkt”

– Det finns bra vård här, men Sverige har världens bästa barncancervård och som förälder finns det inget annat val. Det är vanligt att svenskar som hamnar i en svår situation utomlands förstår vilket samhälle det är vi har byggt i Sverige, och att skattepengarna verkligen går till något. När man är svag är Sverige en av de bästa platserna på jorden, säger Johan Ripås.

Hur känns det att lämna Afrika?

– Ärligt talat så är det jävligt svårt. Vi tycker om att bo här, vårt hem är här, barnens skola är här, min frus alla vänner och vårt sociala umgänge är här. Sedan får man beskedet att man måste dra inom några dagar. Vi är vana vid att flytta mellan olika länder, men det här är omtumlande.

– Det här tar slut på ett sätt som inte alls var tänkt. Vi hade absolut inga planer på att åka härifrån, jag älskar jobbet och familjen trivs här. Vi vill och hoppas på att vi kommer tillbaka hit, men nu är allt i händerna på omständigheterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny behandling för blodcancer testas

ÄMNEN I ARTIKELN

Afrika

Cancer

SVT, Sveriges Television