Nyheter

Demonstrationer mot Mladic gripande

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

– Mladic! Mladic! Mladic!

500 ultranationalister visade sitt stöd för "Slaktaren från Srebrenica" Ratko Mladic.

Sent i går kväll demonstrerade de mot gripandet av honom i norra Serbien.

Mladic-anhängarna slöt upp i staden Novi Sad i norra Serbien, för att protestera mot gripandet av den misstänkte krigsförbrytaren.

I centrum av huvudstaden Belgrad samlades ett hundratal och skanderade Mladic namn, rapporterar nyhetsbyråerna AP och Reuters.

Djup splittring i landet

Överlevande efter massakrer som genomförts av Mladic styrkor i Serbien visade sin lycka öppet i går, efter att han gripits. Men anhängarna chockades av att den bosnienserbiske generalen arresterats.

Splittringen i reaktioner hos befolkningen i Bosnien-Hercegovina speglar de djupa etniska uppdelningarna som fortfarande finns i förbundsrepubliken. Muslimska bosnier är i majoritet, vid sidan av katolska och ortodoxt kristna serber och kroater.

För lång tid

Mladic anklagas bland annat för folkmord. 1995 gav han order om en massaker av 8 000 muslimska män och pojkar i Srebrenica.

Att trots allt inte fler engagerar sig, vare sig för eller emot att Mladic nu ser ut att kunna ställas inför rätta, tycks vara tecken på att för lång tid har gått mellan 1990-talets krig på Balkan och torsdagens gripande.

Ratko Mladic har gömt sig undan en rättegång i 16 år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: