Tvingades gå till akuten

avStaffan Dickson

Nekades ambulans – avled med sprucken aorta

Foto: Jerker Ivarsson
SOS Alarm i centrala Stockholm. (Arkivbild.)

Hur sjuk måste man vara för att få en ambulans?

SOS Alarm föreslog att en man med smärtor i mage och rygg skulle promenera till akuten.

Där avled han efter att hans aorta spruckit.

Som Aftonbladet tidigare har berättat granskar Socialstyrelsen just nu flera anmälningar mot SOS Alarm där patienten har nekats ambulans.

Nu skriver Dagens Nyheter på nätet om en man som nekades ambulans och i stället tvingades promenera till akuten – där han senare avled.

Fick gå uppför backe och trappa

Tidigt en lördagsmorgon förra året fick den drygt 50 år gamle mannen magont och värk som strålade ut i ryggen.

När hans familj ringde SOS Alarm fick de veta att det inte skulle skickas någon ambulans. I stället uppmanades mannen att gå till akuten. Trots svåra smärtor tog sig mannen bland annat upp för en backe och en trappa med 48 trappsteg.

Ingen hjälp – på sex timmar

Enligt familjens anmälan till Socialstyrelsen, som DN.se har tagit del av, informerade mannen sedan personalen på akuten om att en närstående nyligen avlidit efter att aortan, även kallad stora kroppspulsådern, spruckit och att han själv var orolig för att han hade råkat ut för samma sak.

Trots det fick mannen ingen hjälp.

Sex timmar senare fick mannen hjärtstillestånd och fördes akut till operation. Men då hade aortan redan spruckit och mannen avled under operationen.

Har inte fått förklaring

I anmälan till Socialstyrelsen skriver mannens familj att han hade haft stor chans att överleva om han hade fått ambulanstransport och omedelbar röntgen. De skriver också att de inte har fått någon förklaring på varför en ambulans inte skickades.

– Vi utreder ärendet. Vi har lämnat över det till specialistläkare som är knutna till oss. De ska bedöma om han fått vård enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi har också inhämtat synpunkter från vårdgivarna, säger Pia Oscarsson, som handlägger ärendet på Socialstyrelsen, till DN.se.