Nyheter

Ja till Saabs rekonstruktion

Av: 

TT

NYHETER

Glädjetjut i Trollhättan efter hovrättens besked idag

JUBEL PÅ SAAB Anette Hellberg, Unionens klubbordförande på Saab i Trollhättan jublar över beskedet tillsammans med Thomas Haglund, ordförande för Ledarna, och Ulf Drufa, andre vice ordförande för Unionen. "Jag blir nog tvungen att fira det här med champagne i kväll", säger hon.
JUBEL PÅ SAAB Anette Hellberg, Unionens klubbordförande på Saab i Trollhättan jublar över beskedet tillsammans med Thomas Haglund, ordförande för Ledarna, och Ulf Drufa, andre vice ordförande för Unionen. "Jag blir nog tvungen att fira det här med champagne i kväll", säger hon.

Hovrätten säger ja till rekonstruktionen av Saab.

Beskedet innebär att den konkursfärdiga biltillverkaren får ännu en chans.

– Ja, herregud var kul! Vi skriker här i korridorerna. Det är fantastiskt roligt, säger Unionens klubbordförande Anette Hellgren.

Tingsrätten avslog tidigare Saabs rekonstruktionsansökan eftersom man helt enkelt inte ansåg att Saab hade förutsättningar att klara sig.

Hovrätten var oenig, men gjorde till slut alltså en annan bedömning.

"I detta fall gör hovrätten bedömningen att en mer grundlig utredning kan visa att förutsättningar för en framgångsrik rekonstruktion finns och att kraven för att inleda företagsrekonstruktion för Saab Automobile Aktiebolag, Saab Automobile Powertrain AB och Saab Automobile Tools AB är uppfyllda."

Glädjetjut bland personalen

Dagens besked innebär att Saab är skyddat från konkurs under rekonstruktionsperioden, som bestäms tre månader i taget och högst ett år.

För de 3 500 anställda, som ännu inte fått ut sina augustilöner, innebär det här att man äntligen kan få betalt genom den statliga lönegarantin.

– Nu kan alla medlemmar se fram emot att få sina löner, det har varit gastkramande, säger Unionens klubbordförande på Saab i Trollhättan, Anette Hellgren.

– Vi vet att det inte blir en dans på rosor, men företaget får ju andrum att få till planerna. Och vi har varit med om den här resan tidigare, även om den ena gången inte är den andra lik.

Facken på Saab har begärt Saab i konkurs för att få ut sina löner. Ansökningarna kommer nu att dras tillbaka, enligt IF metall.

– Nu blir det lite lugn och ro för företaget och de anställda, och nu ska folk få ut sin lön via lönegarantin, säger Håkan Skött, If Metallklubbens ordförande på Saab i Trollhättan, till TT.

Men det var inte bara på Saab i Trollhättan det jublades. Beslut fick kursen på Saab-ägaren Swedish Autombiles aktie att lyfta med 25 procent.

Skulder på 2,6 miljarder

Rekonstruktionen är enkelt uttryckt en skuldsanering. Syftet är att rensa upp bland fordringarna för att kunna driva vidare företaget.

Totalt har Saab skulder på 2,6 miljarder kronor till sina 1600 underleverantörer. De uteblivna betalningarna är orsaken till att produktionen står stilla sedan flera månader.

Texten uppdateras fortlöpande.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: