Låste in sina två döttrar i 41 år

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Stora likheter med Fritzl-fallet

1 av 3 | Foto: Reuters
Skräckhem I detta hus i Österrike låste mannen i sina döttrar i över 40 år.

En 80-årig man i Österrike misstänks för att vara den nya Josef Fritzl.

1970 låste han in sina två döttrar.

Efter ännu ett våldtäktsförsök lyckades de fly – i maj i år.

Mannens två döttrar uppges båda vara förståndshandikappade. I maj 1970, när de var 4 respektive 12 år gamla, ska han ha låst in dem i ett litet rum i bostaden i österrikiska byn St Peter am Hart.

Fyra decennier av våldtäkter

Polisen uppger att han sedan dess har misshandlat dem, bland annat med käppar och högafflar, och våldtagit dem gång på gång –  sammanlagt under 41 år.

Deras mardröm var inte över förrän fadern ännu en gång försökte våldta den yngre dottern i maj i år. Den äldre dottern knuffade då undan honom så att han föll. När den gamle mannen inte lyckades resa sig kunde systrarna, i dag 45 respektive 53 år gamla, äntligen fly.

Sov i hörna

Enligt tidningen Oberösterreichische Nachrichten har systrarna varit instängda i ett litet rum i huset, som annars är relativt stort. De har tvingats sova i en liten hörna, där fadern oftast sov tillsammans med dem.

Modern, som dog 2008, ska också ha misshandlats av fadern.

Han ska ha förbjudit dem att ha några kontakter över huvudtaget med omvärlden.

Vågade först inte säga

Inte förrän flera veckor efter att systrarna tagit sig från huset, vågade de berätta för någon om vad som hänt.

Först då sattes en polisutredning igång. En bekant hittade 80-åringen på golvet där han föll, och larmade räddningstjänst.

Den misstänkte mannen har inte häktats, eftersom han nu befinner sig på ett äldreboende och polisen inte tror att mannen kommer att försöka fly under utredningen, rapporterar AP.

Liknar fallet Fritzl

Fallet har många likheter med fallet Josef Fritzl, som även det uppdagades i Österrike.

Han höll sin dotter Elisabeth inlåst i källaren till sitt hus, från 1984 till 2008. Elisabeth, som var 18 år då hon spärrades in, födde sju av hans barn.

Tre av barnen fick tillbringa sitt liv nere i källaren med sin mamma. Ett barn dog som spädbarn. De tre andra barnen blev adopterade av Josef och hans fru

Publicerad: