Översvämningar stänger Bangkoks andra flygplats

NYHETER

Helgens högvatten kan ge 1,5 meter översvämning

1 av 9 | Foto: Bangkoks näst största flygplats Don Muang har använts som evakueringszon.

Bangkoks näst största flygplats Don Muang har nu stängts.

Flygplatsen har fungerat som evakueringszon för över fyratusen drabbade.

Tusen av dem måste nu söka tillflykt någon annanstans.

Till helgen kan vattennivån stiga kraftigt.

På onsdagsmorgonen hade över tusen personer tvingats fly evakueringszonen på flygplatsen Don Muang i Bangkok, Thailand.  Vattenmassorna har stigit kring terminalen och efter att fyratusen drabbade har sökt sig dit, har evakueringszonen blivit överbefolkad.

– Jag trodde att man skulle vara skyddat och i säkerhet här, säger Somboon, en av dem som flytt till flygplatsen Don Muang, till AP.

Hon tvingas nu packa sina tillhörigheter och fly någon annanstans.

Flygplatsen som normalt används i första hand för inrikesflyg är nu stängd.

1,5 meter vatten

De flesta av stadens nio miljoner invånare har hittills varit förskonade från översvämningarna men på många håll har vattenflaskor och andra förnödenheter tagit slut, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Landets premiärminister Yingluck Shinawatra varnade i ett tv-sänt tal i tisdags att i värsta fall kan delar av Bangkok svämmas över med upp till 1,5 meter vatten.

De enorma vattenmassorna påverkar fortfarande staden när de passerar på väg ut i Siam-bukten. I kombination med högvattnet på fredag och lördag kan de nyligen förstärkta vallarna som skyddar staden brista.

Översvämningarna beräknas pågå i mellan två och fyra veckor till.

Uppmanas lämna Bangkok

Yingluck Shinawatra förklarade i tisdags en fem dagar lång helgdag i de drabbade områdena, bland annat hela Bangkok, och utbildningsministern uppgav att skolorna i områdena ska vara stängda till och med den 7 november.

Bangkoks guvernör Suhumbhand Paribatra uppmanade dem som inte behöver vara kvar i Bangkok och som har ekonomisk möjlighet att lämna staden.

Bangkoks stora internationella flygplats Suvarnabhumi har inte påverkats av översvämningarna och kan fortfarande användas. Flygtrafiken uppges fungera normalt där.

Runt 600 fångar, bland dem även dödsdömda, evakuerades under onsdagen från fängelset Bang Kwang. Anledningen bakom flytten ska ha varit översvämningarna.