Till salu: Lennons tand

Foto: John Lennons tand är till salu.
NYHETER

En använd näsduk, en hårlock och en halväten frukost.

Listan på absurda kändisgrejer som fans betalat tusenlappar för kan göras lång.

Nu ska en av John Lennons tänder säljas på auktion.

Tanden, som beskrivs som "ett unikt samlarföremål", är färgad och har ett "uppenbart hål".

Nu kan den snart få en beundrare att känna sig närmare sin idol.

John Lennons hushållerska Dot Jarlett fick tanden när hon jobbade för honom på 1960-talet.

"Konstigaste vi haft"

– Han var i köket och hade den här tanden som han lindat in i en bit papper. Först sa han "Dot, kan du kasta bort den här", och sedan sa han "eller, eftersom din dotter är ett Beatlesfan kan du ge den till henne som en souvenir". Vi kände att det var något väldigt personligt och min mamma gav den faktiskt till min syster, som har förvarat den, säger Jarletts son Barry till BBC.

Hushållerskan ska ha haft en nära relation med legenden och fått en rad föremål från honom som genom åren sålts på auktion.

Men gadden har stannat i familjen Jarletts ägo – till nu.

Den 5 november ska den säljas på auktion av brittiska auktionsfirman Omega auctions och väntas minst dra in en bit över 100 000 kronor. Högstbjudande får förutom tanden ett papper signerat av Dot Jarlett som försäkrar att den är en äkta kvarleva från John Lennon.

– Det här är det mest underbara och konstigaste föremålet vi någonsin haft till försäljning, säger Karen Fairweather från auktionsfirman till BBC.

Elvis hår dyrköpt

Men det är inte den enda bisarra kändistillhörigheten som auktionerats ut. ABC News har listat några:

2009 såldes en lock av Elvis Presleys hår för drygt 100 000 kronor. Det var i och för sig en rejäl prissänkning från 2002 då en annan av "kungens" hårtestar gick under klubban för nästan tio gånger så mycket. Tussarna sägs vara från 1958 då Elvis var tvungen att klippa sig för att ta värvning i armén.

När skådespelerskan Scarlett Johansson gästade Jay Lenos talkshow snöt hon sig i en näsduk som hon, med hjälp av Leno, stoppade i en påse som hon sedan skrev sin autograf på. Näsduken såldes på auktionssajten Ebay för nära 40 000 kronor. Skådespelerskan själv skämtade och sa att näsduken var värdefull eftersom hon blivit förkyld efter att ha smittats av skådespelaren Samuel L Jackson.

Ett då tonårigt fan till sångaren Justin Timberlake pungade upp drygt 20 000 kronor för idolens frukostrester. Det var efter en intervju år 2000 som en programledare på en radiostation i New York bestämde sig för att auktionera ut frukostresterna.