Experten: Så slipper du en byggkatastrof

NYHETER

”Det är väldigt liten chans
att man klarar det helt själv”

Det må se enkelt ut när programledarna kaklar ett badrum på tv.

Men att renovera helt själv är svårare än du tror – och kan sluta med skyhöga kostnader.

– Det finns folk som tar sig vatten över huvudet, säger byggmästaren Kiril Kolev.

Äntligen hemma, Bygglov och Roomservice. Det finns gott om inspiration på tv när du ska renovera om ditt hem. Att kakla om ett badrum eller bygga om köket är dock inte så lätt som det ser ut.

– När det gäller kök och badrum är det väldigt liten chans att man klarar av det själv utan att ta in en hantverkare med utbildning. Många tar sig vatten över huvudet, säger Kiril Kolev, byggmästare på LNK Bygg Stockholm AB.

”Fick fler jobb efter Äntligen hemma”

Kolev skämtar om att han och kollegorna i byggbranschen fick fler kunder när tv-programmet Äntligen hemma startade för 14 år sedan.

– Det roliga är att programledarna på tv inte alltid gör rätt själva. Vi fick fixa upp det folk hade försökt göra. Men det har blivit bättre den senaste tiden. Den nya generationen tar hellre hjälp av en hantverkare som är är kunnig och kan sig grej, säger han.

”Tidsfråga innan det blir vattenskador”

Det finns dock saker du kan göra helt själv. Målning och lättare snickerier kan de flesta göra utan att ha några större förkunskaper.

Men att bygga om köket eller att sätta in spotlights i taket är oftast för svårt.

– När det gäller badrum vet jag inte ens var jag ska börja. Gör man fel är det en tidsfråga innan det blir vattenskador och bildas mögel. Och det kan bli en rätt så dyr historia, säger Kolev och fortsätter:

– Att hålla på med tak och sätta in spotlights är inte heller det lättaste. Är du inte utbildad kan du utsätta dig själv för brandrisk. Eljobb ska man inte röra över huvud taget.

”Inte gjort sitt arbete”

Tyvärr kan du inte pusta ut bara för att du valt att anlita en hantverkare. Det gäller att lägga tid på att hitta rätt företag som utför rätt renovering till rätt pris.

– Se till att få referens på firman du anlitar. Alla kan inte allt de påstår att de kan. Jag har tagit över många jobb från hantverkare som inte gjort sitt arbete. Och framförallt; det som är för bra för att vara sant är nästan aldrig sant. En hantverkare som har respekt för sig själv tar betalt för sitt jobb, säger Kolev.

Vad behöver du hjälp med?

Hitta personal som passar dig där du bor:

Hemstädning

Flyttstädning

Snickeri

Målning

Badrumsrenovering

Vad behöver du hjälp med?

Hitta personal som passar dig där du bor:

Hemstädning

Flyttstädning

Snickeri

Målning

Badrumsrenovering

Jonas Blomquist/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård