Kostar 17 500 att gå ut – varje år

NYHETER

Anders: Det är väldigt frustrerande att inte komma ut när man vill

Foto: När Anders Pettersson vill lämna sin lägenhet kostar det 24 kronor varje gång.

17 500 kronor.

Det är årskostnaden för rullstolsburne Anders Pettersson, 50 – för att ta sig utanför dörren.

– Ibland vill jag gå ut två gånger på en dag, men det har jag inte råd med, säger han till Aftonbladet.

För att ta sig ut från sin lägenhet på andra våningen i Trelleborg, måste han ringa färdtjänst som får komma med sin trappklättrare. Även om han sedan inte utnyttjar färdtjänst, utan bara vill få komma ut, tvingas han betala egenavgiften på 24 kronor för att komma ned. Samma sak när han ska upp igen.

"Frustrerande att inte komma ut"

Summa för att komma ut en gång om dagen: 17 500 kronor per år. Dessutom måste han boka tid med färdtjänsten dagen innan.

– Det är väldigt frustrerande att inte komma ut när man vill. Nu i somras när det var fina kvällar ville jag egentligen gå ut två gånger samma dag. Men det hade jag inte råd med, säger Anders Pettersson.

Att vara spontan är en omöjlighet.

– Tittar man ut och ser att det är fint väder, så är det bara att stanna inne om man inte bokat. Och 17 500 kronor är mycket för mig. Jag är sjukpensionär och min ekonomi går knappt ihop.

Inte råd att flytta

Som 20-åring drabbades Anders Pettersson av en muskelsjukdom. 2003 flyttade han till lägenheten, och då var han fortfarande så bra att han kunde gå själv uppför trapporna.

Sedan fyra år tillbaka har han dock inte kunnat ta sig ut själv, och på senare tid har han haft hjälp dygnet runt av personlig assistent, eftersom han numera inte heller kan använda sina händer.

– Jag har funderat på att flytta. Men jag bor billigt i en tvårums bostadsrätt. Huset är 60 år gammalt. Man kan inte få lägre hyra än vad jag har. Flyttar jag får jag högre hyra, och det har jag inte råd med, förklarar han.

Politiker vill ha ändring

Marianne Pettersson (S) sitter i socialnämnden i Trelleborgs kommun, fick höra om Anders Petterssons situation i en debatt om handikappolitik. Det fick henne att reagera starkt. I en motion till kommunfullmäktige kräver hon att avgiften tas bort. Hon anser att om man inte utnyttjar färdtjänstresan utan bara hjälpen att komma ut och in, ska tjänsten vara gratis.

– Det får inte vara så att människor tvingas överväga om de har råd att gå ut, säger hon till Skånskan.