Hägglund kan utmanas av Odell om partiledarposten

avSebastian Chaaban

Foto: Carolina Byrmo
Göran Hägglund utmanas av partikollegan Mats Odell.

Nu kan Mats Odell utmana Göran Hägglund om partiledarposten.

Vid Kristdemokraternas riksting i januari kommer Hägglunds framtid avgöras.

– Jag känner att jag har ett starkt stöd och det här blir upp till medlemmarna att avgöra, säger Hägglund till Aftonbladet.

Nu kan Mats Odell utmana Göran Hägglund om partiledarposten.

Vid Kristdemokraternas riksting i januari kommer Hägglunds framtid avgöras.

– Jag känner att jag har ett starkt stöd och det här blir upp till medlemmarna att avgöra, säger Hägglund till Aftonbladet.

Mats Odell, gruppledare för partiets riksdagsgrupp och vice ordförande för partiet, vill inte säga om han står till förfogande som kandidat till partiledarposten. Det svarar han på först om valberedningen skulle komma med en sådan fråga.

Han har dock blivit nominerad till partiledarposten av Stockholms län och Uppsala län.

– Det är hedrande att få ett sådant förtroende, säger Mats Odell, under en paus från partistyrelsens möte.

Vill du bli partiledare?

– Det har jag inte kommentarer till. De frågorna kommer jag att kommunicera med valberedningen, säger Odell till Aftonbladet

De både distrikten ska dock inte ha frågat Mats Odell innan de nominerade honom.

Hägglund ställer upp

Alla KD-distrikt kan nominera den kandidaten de vill se som partiledare, sedan frågar valberedningen om personerna vill ställa upp.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund tänker ställa upp för omval, nyvaknade avgångskrav gör ingen skillnad. Aftonbladet träffade Hägglund under Kristdemokraternas partistyrelsemöte under fredagseftermiddagen.

Hur ser du på diskussionerna om din framtid som partiledare?

Vårt parti gjorde ett dåligt val förra hösten, sämre än vad vi hade hoppats på. Det gör att det självklart ska vara öppet att diskutera om vår politik och om vilka som ska representera partiet. Därför är det bra om vi får flera kandidater som ställer upp, säger Göran Hägglund.

– Jag har bara läst tidningar och hört spekulationerna, men jag vet ännu inte om det ens finns någon som är beredd att kandidera fullt ut.

Välkomnar alla kandidater

Hägglund anser med tanke på partiets senaste valresultat, att det i dag finns utrymme att diskutera partiledarposten.

Han välkomnar alla kandidater som känner sig manade att leda Kristdemokraterna att ställa sig upp.

Mats Odell har pekats ut som en person kan kan ta över partiledarposten, hur ser du på det?

– Pretenderar han på posten som partiledare så bör det anmälas, så får medlemmar möjligheten att ta ställning till det.

Han ni två pratat om det?

– Nej, inte sinsemellan, vi har bara träffats på sammanträdet och inte hunnit ta pratat om de.

Uppsala och Stockholms län har ju valt att inte nominera dig till rikstinget, hur ser du på det?

– Det var samma förra året, i alla fall med Uppsala, men jag har hört att Blekinge, Skåne, Västerbotten, Göteborg, Stockholms stad och Gävle ger mig sitt förtroende, säger Hägglund till Aftonbladet.

”Jag har ett starkt stöd”

I andra partier så som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har det varit en liknande process innan partiledaren har avgått.

– Absolut, så är det. Till exempel i vintras ställdes samma frågor men jag valdes enhälligt på rikstinget. Jag känner att jag har ett starkt stöd och det här blir upp till medlemmarna att avgöra.

Både Göran Hägglund och Mats Odell tycker dock diskussionen om ny partiledare i Kristdemokraterna dels har hindrat partiet från att nå ut med sin politik. I den senaste väljarbarometern från Synovate/DN landade KD återigen under riksdagsspärren.

– Nu har det handlat om att vi har diskuterat allt annat än politikens innehåll och det behöver vi naturligtvis vända. Det är samtidigt svårt att vara ett mindre parti i en allians av andra och vi behöver få ut mer vad som är unikt med den kristdemokratiska politiken, säger Göran Hägglund.