Logiskt att ställa Åkesson till svars

Läs Wolfgang Hanssons kolumn

Jag påstår inte att politiska extremister som Geert Wilders och  Jimmie Åkesson är indirekt medskyldiga till terrordåden i Norge.

Men helt utan ansvar är de inte.

Sökarljuset bör även riktas mot fler.

Geert Wilders är ledare för det högerextrema och islamfientliga Frihetspartiet i Holland. I det senaste valet fick han 15 procent av rösterna. Det räckte till att ge honom en vågmästarroll i parlamentet – precis som Åkesson och Dansk Folkepartis Pia Kjaersgaard.

Så här sa Wilder i en debatt i det holländska parlamentet 2008:

”Islam är en trojansk häst i Europa. Om vi inte stoppar islamiseringen nu är det bara en tidsfråga innan vi har Eurabia och Netherabia. Vi är på väg mot slutet för den europeiska och holländska civilisationen som vi känner den.”

Året innan reflekterade han så här över läget i Holland:

”Ta en promenad nedför gatan och se vart vi är på väg. Du känner inte längre som om du lever i ditt eget land. Det är en strid som pågår och vi måste försvara oss. Innan vi vet ordet av finns det fler moskéer här än kyrkor.”

Yttrade i en privat krets i människors vardagsrum saknar orden politisk sprängkraft. När en etablerad politiker uttalar detta hatbudskap ger han åsikten en helt annan legitimitet.

I samma liga spelar Jimmie Åkessons och hans SD:s valfilm från 2010 där en kvinna iförd burka (heltäckande slöja) får symbolisera hotet från invandringen.

Wilders, Åkessons och Kjaersgaards åsikter kan ha varit en inspiration för Anders Behring Breivik. Kan ha stärkt honom i hans uppfattning att han åtminstone har stöd någonstans för sina sjuka idéer. Även om bara han själv är ytterst ansvarig för sina handlingar.

När radikala muslimer begår terrordåd i islams namn brukar de muslimska organisationerna och imamerna i västerländska samhällen ställas till svars. ”Kunde ni inte ha gjort mer för att stoppa detta, har ni inte koll på er egna?”, är andemeningen.

Därför är det fullt logiskt att ställa samma frågor till Wilders, Åkesson, Kjaersgaard och andra högerextrema politiker.

Vad gör ni för att stoppa sådana som Anders Behring Breivik? Kunde ni ha gjort mer för att hindra honom?

Kanske genom att ta mera bestämt avstånd från alla former av våld för att uppnå sina politiska mål.

Det är fullt möjligt att Breivik genomfört sina terrorattacker även utan ledar­figurernas tankegods. Men det faktum att de aktuella politikerna inte håller rågången klar mot våldsextremisterna, gör att de ändå inte kan svära sig helt fria från ansvar.

Ingen kan säga hur ansvaret ska graderas. Bara att det finns där.

En annan typ av ansvar finns hos traditionella partiledare som likt Tysklands Angela Merkel flirtar med främlingsfientligheten för att rädda kvar sina väljare.

Terrorbejakande muslimer bär sitt ansvar. Med tio år av islamistisk terror var det bara en tidsfråga innan en kristen fundamentalist skulle slå till. Extremisterna triggar varandra. Använder samma bomb­manualer.

Upplevelsen av en civilisationernas kamp får extremister på båda sidor att ta till terrorvapnet. Det enda som kan ge deras förtvinade

minoritet uppmärksamhet och makt att påverka.

I mitten kläms de vanliga människorna ihop som gisslan.

Tänker Åkesson, Wilders och Kjaersgaard försöka göra någonting åt det?

Wolfgang Hansson

Publisert: