Städerna faller – en efter en

Muammar Gaddafis grepp om Libyen försvagas allt mer.

Nu har demonstranter tagit kontrollen även över Ajdabiya.

Samtidigt rapporterar nyhetskanalen al-Jazira att Gaddafis dotter försökt fly till Malta – men planet tvingades vända tillbaka.

I Ajdabiya, cirka 80 mil öster om Tripoli, har oppositionsaktivister tagit makten. Den 68-årige ledaren Muammar Gaddafis makt är nu centrerad kring huvudstaden Tripoli, i väster och mitten av Libyen. Men även där verkar hans makt allt mer smulas sönder.

Styrkor som är lojala mot Gaddafi tar ett allt hårdare grepp om Libyens huvudstad och nya stridigheter har utbrutit.

Stödet sviktar

Gadaffis dotter Aisha tros vara ombord på plan som försökte landa på Malta, rapporterar nyhetskanalen al-Jazira. Enligt nättidningen Times of Malta fick planet inte landa på ön utan tvingades vända tillbaka till Libyen. Det är inte officiellt bekräftat att Aisha Gaddafi var ombord på planet.

Stödet till Gaddafi sviktar. Han verkar ha förlorat flera stammars stöd och även egna diplomater, däribland Libyens ambassadör i Washington, Ali Adjali.

En hårt ansatt Gaddafi talade till nationen i tisdags och sa då att han skulle slåss till sin sista droppe blod och uppmanade sina anhängare att slå tillbaka.

– Ni män och kvinnor som älskar Gaddafi, gå ut ur era hem och fyll gatorna. Lämna era hem och attackera dem in deras tillhåll.

Misrata föll

Samtidigt hävdar demonstranter att de har tagit över kontrollen på andra håll i landet.

I dag kom beskedet att Libyens tredje största stad Misrata, 20 mil öster om Tripoli, har fallit efter flera dagars strider. Det är den första stora staden i västra Libyen som nu kontrolleras av Gaddafi-fientliga styrkor.

Boende i staden tutade i sina bilar för att visa sin glädje och viftade med den klassiska libyska flaggan som 1977 ersattes av Gaddafis gröna variant.

Demonstranter har även tagit makten i Benghazi i östra Libyen samt i Tobruk i nordöstra Libyen.

300 döda

Samtidigt får demonstranterna och oppositionsaktivisterna betala med sina liv.

Den brittiska tidningen The Times hävdar att den har bildbevis på att tunga vapen använts mot demonstranter i Libyen.

Bilderna uppges vara tagna på ett sjukhus i Benghazi och är "obestridliga bevis" för att tungt artilleri har använts i Gadaffiregimens Libyen, säger Brittiska The Times redaktör Martin Fletcher. .

Staden intogs av regimkritiska grupper under blodiga strider i måndags.

I Benghazi håller mediciner på att ta slut och operationssalarna räcker inte till för att ta emot alla dem som sårats i strider med säkerhetsstyrkorna, sade en libysk aktivist i telefon till den bulgariska veckotidningen Capital.

Han uppgav att över 300 människor i staden dödats och över 1 000 skadats i striderna.

"I går kväll befriade vi Benghazi. Diktaturen finns inte här längre", sade han.

Vapen för stridsvagnar

Mannen beskrev hur demonstranterna beskjutits med vapen "ämnade för flyg och stridsvagnar". Det finns uppgifter om hur människor slets i bitar, och syddes ihop på sjukhusen innan kropparna lämnades till de anhöriga för begravning, återgav han.

En lång rad länder är i färd med eller planerar att evakuera sina medborgare från Libyen.

Libyens regering har för första gången släppt egna siffror om döda och skadade. Inrikesdepartementet uppger att 189 civila och 111 soldater dödats. De flesta dödsoffren finns i staden Benghazi i östra delen av landet. Där miste 104 civila och 10 soldater livet.

Regeringens hårda kontroll har gjort det svårt att få fram oberoende uppskattningar. Human Rights Watch har angett siffran 233 döda medan Internationella människorättsfederationen har räknat mellan 300 och 400, rapporterar AFP.

Här ligger Misrata
Publisert: