Nyheter

Pagrotsky toppnamn i väst

Av: 

Evalisa Wallin

Leif Pagrotsky.

Foto: FOTO: SCANPIX

NYHETER

Sju S-distrikt i väst har enats om ett toppnamn. De vill se Leif Pagrotsky som ny partiledare.

Göteborgaren är enligt vad TT erfar det gemensamma toppnamnet för sju distrikt i västra Sverige. Även bland Stockholms socialdemokrater finns Leif Pagrotsky med på önskelistan.

Han är också favorit på två röda ledarsidor; NSD och Värmlands folkblad. Själv har han enligt TT kallat sig "ett långskott" i spekulationerna kring ny partiledare. Leif Pagrotsky ska också ha sagt att positionen är "inget som en vettig människa kan önska sig".

Blir inte partiledare

– Jag tror inte att han kommer att bli partiledare, däremot kan han få en annan framskjuten position, säger Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet. Det här är mer ett inspel i den pågående maktpampen.

Roller som hon tror att han kan vara aktuell för är exempelvis gruppledare i riksdagen eller näringspolitisk talesman. Leif Pagrotsky är dock ett av namnen som Aftonbladets ledarsida lyfter som en tänkbar partiledare.

Bara ett uppdrag i riksdagen

Pagrotsky var näringsminister 2002-2004 och utbildnings- och kulturminister 2004-2006. Han är 59 år och har suttit i riksdagen sedan 2002. Det aktuella uppdrag han har i riksdagen nu är som ledamot i Riksbanksfullmäktige.

Leif Pagrotsky har dock ingen plats i partiets styrelse eller verkställande utskott.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: