– Han har ringt och skrämt folk

Av: Anette Holmqvist, Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Så försöker Persson få sin storfavorit vald

VERKAR I DET TYSTA Offentligt har Göran Persson inte berättat vem han helst ser som ny partiledare i Socialdemokraterna. Men i hemlighet har han varit allt annat än passiv.
Foto: Foto: JERKER IVARSSON
VERKAR I DET TYSTA Offentligt har Göran Persson inte berättat vem han helst ser som ny partiledare i Socialdemokraterna. Men i hemlighet har han varit allt annat än passiv.

Göran Persson har kastat sig in i S-striden.

Genom påtryckningar försöker han få storfavoriten Thomas Östros vald.

– Han har ringt runt och skrämt folk från skogslänen, säger en S-källa.

Socialdemokraternas förre partiledare Göran Persson har hittills inte velat berätta vem han tycker ska ta över efter Mona Sahlin.

– Även om jag, som ni säkert förstår, har en och annan som jag gärna skulle vilja se, men det är inte min sak att kommunicera det utåt, sa han till

Aftonbladet i början av februari.

Vill ha Östros

Men i hemlighet har han varit allt annat än passiv.

Enligt uppgift till Aftonbladet vill Göran Persson se Thomas Östros som partiledare. Något han delar med flera andra personer ur Socialdemokraternas gamla maktelit, bland annat det tidigare statsrådet Thage G Peterson.

Thomas Östros har arbetat nära Göran Persson under många år och bland annat varit utbildningsminister och näringsminister i hans regeringar.

Som Aftonbladet tidigare avslöjat kommer de mäktiga S-distrikten i norra Sverige – med en tredjedel av rösterna på kongressen – att avgöra vem som till slut blir vald.

Enligt uppgift har Göran Persson i helgen ringt upprepade samtal till Norrlandsdistriktens ledare.

– Han har ringt runt och skrämt folk från skogslänen för att få folk att ställa upp bakom Thomas Östros, säger en högt uppsatt S-källa.

– Ingvar Carlsson skulle aldrig ha gjort så.

”Trygg”

Göran Persson ska ha fört fram att Thomas Östros till skillnad från Håkan Juholt är det trygga och statsmannamässiga alternativet. Och att hela partiets framtid står på spel.

Enligt uppgift har samtalen fått effekt. Minst en distriktsordförande ska ha bytt sida.

– Det handlar om ett stort antal samtal. Vissa, inte minst Juholts anhängare, har blivit upprörda, säger en annan S-källa.

”Inga kommentarer”

Aftonbladet har sökt en rad ordföranden i partidistrikten. Men de flesta har valt att inte ringa tillbaka. Karin Åström, ordförande i Norrbotten, vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Oj. Vet du, jag har inga kommentarer,

säger hon.

Men har Göran Persson haft kontakt med dig?

– Jag har inga kommentarer. Jag avvaktar valberedningens förslag.

Stödet för Östros är starkt i stora delar av Sverige.

– Han är ideologiskt rätt, kan ekonomi och är bra för näringslivet, säger ett kommunalråd i Norrland.

På resa i USA

Men Skåne och ytterligare några S-distrikt är starkt kritiska och striden är ännu öppen. Enligt uppgift står den i huvudsak mellan Östros, Håkan Juholt och Leif Pagrotsky. Mikael Damberg är kvar, som outsider.

Pagrotsky är tänkbar både som partiledare och ekonomiskpolitisk talesperson. Men det är oklart om han vill ha något av jobben.

Göran Persson var i går på resa i USA.

Aftonbladet har utan framgång sökt honom via konsultbolaget JKL, som han arbetar för.

Publicerad: