Miljardregn över miljoner svenskar

avJoachim Kerpner

Fler än någonsin får pengar innan midsommar

Snart regnar miljarderna ner över svenska folket.

Åtminstone över de som deklarerat via internet, sms, app eller telefon.

– Aldrig tidigare har så många fått tillbaka på skatten före midsommar, säger Hans Erik Axelsson på Skatteverket.

I början av maj deklarerade 4,5 miljoner svenskar via internet, sms, app eller telefon. Nu får tre miljoner av dem över 20 miljarder kronor i skatteåterbäring.

Före midsommar har samtliga fått sin återbäring. Den genomsnittliga återbäringen är 6 737 kronor.

Denna vecka?

Redan i morgon kan den som har e-legitimation gå in och se saldot på det egna skattekontot via www.skatteverket.se.

Samtliga tre miljoner som nu får skatteåterbäring före midsommar har anmält ett konto — antingen bankkonto, personkonto, plusgirokonto eller bankgiro — till Skatteverket.

– Vi levererar pengarna till bankerna den här veckan. Sedan beror det på hur lång tid bankerna tar på sig att stoppa in pengarna på kontona. Det är säkert den här veckan, men det har vi inte koll på, säger Hans Erik Axelsson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Några tusen deklaranter som gjort allt rätt och borde få pengar före midsommar snuvas ändå på pengarna — i alla fall nu:

– Det beror på att de tagits ut för granskning och att denna ännu inte är klar, säger Hans Erik Axelsson.

Inget konto

Det finns flera olika skäl till att 1,5 miljoner svenskar som deklarerade via internet, sms, app eller telefon inte heller får pengar tillbaka nu.

– En grupp har inte anmält något konto, en annan kommer inte att få pengar tillbaka och en tredje grupp är näringsidkare, säger Axelsson.

Slutskattebeskeden för de här grupperna kommer i augusti, september eller december. Slutskattebeskedet i december gäller främst egenföretagare, personer bosatta utomlands och juridiska personer.