Ehec-fall i Sverige

Smittkällan finns i Sverige, enligt Smittskyddsinstitutet.
Smittkällan finns i Sverige, enligt Smittskyddsinstitutet.

Samma typ av ehec – som skördat flera liv i Tyskland – har kommit till Sverige.

En man i Skåne insjuknade tidigare i juni med blodiga diarréer.

Nu försöker myndigheterna spåra smittan.

Ehec-bakterien dör vid 70 grader. Koka därför grönsakerna i minst tio minuter.
Ehec-bakterien dör vid 70 grader. Koka därför grönsakerna i minst tio minuter.

Det är första gången som en person i Sverige har smittats av den typ av ehec-smitta som Tyskland drabbats av.

Personen kommer från Skåne och insjuknade med blodiga diarréer i mitten av juni, men ska nu må bättre, uppger Smittskyddsinstitutet.

"Smittkällan finns i Sverige"

Men fallet förbryllar myndigheten. För det finns inga klara kopplingar till Tyskland.

– Detta innebär att smittkällan finns i Sverige, vilket i så fall är betydligt värre för det skulle kunna innebära att det finns någon form av smittat livsmedel eller något liknande i omlopp som vi inte vet vad det är ännu, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet till TT.

Har inte varit i Tyskland

Den sjuke har inte varit i Tyskland eller nyligen träffat några personer som besökt landet.

– Alla tidigare svenska fall har haft en koppling till Tyskland, men inte detta. Detta är ett helt nytt fall som vi konstaterade i morse. Vi har vänt upp och ner på det mesta utan att vi har hittat någon koppling, säger Sofie Ivarsson till TT.

En utredningen pågår nu för att hitta smittkällan. Det är dock oklart om smittan kommit till Sverige från Tyskland – eller om det kommer från ett livsmedel i Sverige.

53 svenskar smittade

En svensk kvinna från Borås avled i maj i ehec, efter att ha blivit smittat i Tyskland. Sammanlagt har 53 svenskar drabbats av smittan, fallen är även direkt kopplade till utbrottet i Tyskland.

18 av dem har även drabbats av den allvarliga komplikationen HUS.

Eva Gustavsson är biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Skåne. Hon har pratat med den smittade mannen i Skåne och försöker just nu att spåra smittan.

– Vi har inte hittat någon koppling till Tyskland än. Personen har inte varit och rest i Tyskland. Vi vet inte om personen fått i sig livsmedel från Tyskland eller om han varit i kontakt med någon som varit där. EHEC kan ju också smitta från person till person, säger hon.

Smittskyddsinstitutet avråder fortfarande från att äta råa groddar – då det i Tyskland visat sig vara smittobäraren.

– Utredningar i Tyskland, där säger tyska myndigheter att det är groddar som är smittobäraren, inget tyder på att det är något annat födoämne. Men ingen vet vad själva källan är. Vi tar det här på största allvar, det är av stort allmänintresse och jobbar hårt med det, säger Eva Gustavsson.

Texten uppdateras

Publisert: