Efter blodiga dagen – nu ska Venezuela lösa krisen i Libyen

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Scanpix
Gaddafianhängare demonstrerade på Gröna Torget i Tripoli under fredagen.

Minst 37 personer tros ha omkommit under en blodig dag i Libyen.

Nu hoppas Venezuelas president Hugo Chavez lösa krisen.

Han ska leda bildandet av en grupp länder som ska genomföra fredssamtal.

Under sammandrabbningar mellan opposition och Muammar Gaddafis trupper tros minst 37 människor ha mist livet i Libyen under fredagen. Protesterna tilltog efter fredagsbönen och från hela landet rapporterades om sammanstötningar. Vid en sprängning av ett vapenförråd i Benghazi ska 17 personer ha dött, enligt sjukhuskällor.

I flera städer i landet har polisen använt sig av tårgas såväl som dödliga skottlossningar för att stoppa protester. Rapporter om att städer ska ha fallit i Gaddafis eller oppositionens händer har varierat under dagen och någon tillförlitlig information har varit svår att få.

De många dödsoffren signalerade en ökning av våldet och Gaddafis anhängare gör nu allt för att förhindra att protestmassorna växer i styrka.

Släckte internet

Under dagen valde också regimen att helt stänga ner internet för att förhindra att demonstrationer ska kunna samordnas. Även mobiltelefonnätet har varit skakigt och stundtals obefintligt.

Venezuelas kontroversielle president Hugo Chavez har tidigare uttalat sig som vän och allierad för Gaddafi, men varit något mer reserverad under de senaste veckornas våldsamheter. Nu ska Chavez regering hjälpa till att lösa konflikten.

Gaddafis regim har gett sitt medgivande till att Chavez väljer ut flera ”vänskapliga länder” som tillsammans ska hjälpa till i fredssamtal i Libyen, enligt AP.

Idé får stöd

Idén ska ha vunnit stöd från utrikesministrar i länder som Kuba, Ecuador och Bolivia och Gaddafi själv uppges vara positiv till samtal med oppositionen. Men oppositionen har tidigare uttalat att man inte tänker förhandla med diktatorn så länge han sitter vid makten.

Venezuelas utrikesminister Nicolas Maduro har samtidigt offentligt motsatt sig all internationell militär inblandning i Libyen.

Publicerad: