Nyheter

Nya uppgifter: De dog av svenska kulor

Av: 

TT-Aftonbladet

NYHETER

I mars förra året avslöjade Aftonbladet att de två svenska officerare som sköts till döds i Afghanistan i februari troligen dog av skott från de egna leden.

Den versionen stärks nu av nya uppgifter, enligt TV 4.

Det framgår av obduktionsprotokoll och Försvarsmaktens egen utredning, enligt TV 4 Nyheterna.

Skottvinkeln bevis

Kulhålen i svenskarna har samma storlek som motsvarar kalibern på den svenska ammunitionen. Den afghanske man som sköt mot svenskarna hade en ammunition med kalibern 7.62 millimeter medan svenskarnas ammunition hade kalibern 5.56 millimeter.

Obduktionsprotokoll visar också att ingångshålen sitter högre upp på svenskarnas kroppar än utgångshålen.

Enligt skottvinkeln bör skotten ha avlossats från en plats cirka fyra meter upp och skulle då ha kunnat avlossats från det svenska pansarterrängfordon som stod vid vägrenen, enligt TV 4 Nyheterna.

Afghan öppnade eld

Det var den 7 februari i fjol som de svenska officerarna Gunnar Andersson och Johan Palmlöv samt deras afghanske tolk Mohammad Shahab Ayoulay sköts till döds i byn Gurgi Tappeh, cirka 35 kilometer från det svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif.

En afghansk man klädd i polisuniform öppnade eld mot svenskarna och tolken. Den afghanske mannen sköts sedan ihjäl när elden besvarades.

Tidigare har det cirkulerat uppgifter om att svenskarna kan ha träffats av svenska kulor.

Förnekades först

De uppgifterna tillbakavisades först av Försvarsmakten som den 12 mars i fjol sade att det inte finns något som talar för att de sköts av svenska soldater.

Den 25 mars förra året uppgav Försvarsmakten att det inte kunde uteslutas att de svenska officerarna och tolken träffats av svenska vådaskott, men att de tre dödades av de inledande skottsalvorna.

Den 12 juli i fjol meddelade chefsåklagare Krister Petersson att den förundersökning som inletts efter dödsskjutningen lagts ner. Det framkom även då att det inte kunde uteslutas att de dödande kulorna var svenska.

ANNONS

Hos Nike hittar du allt för träningen - nu upp till 50% rabatt på mängder av varor!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter